ЄС обіцяє повернути мир в Україну – Шарль Мішель

Політика, Світ

Загарбницька війна росії загрожує не лише народу України, а і кожному європейцю. Європейський Союз виконає власне зобов’язання стосовно повернення до країни справедливого і тривалого миру.

Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель у рамках 79-ї сесії Генасамблеї ООН.

За його словами, постійний член Ради Безпеки розпочав злочинну та неспровоковану війну в Україні. Мішель назвав це показовою «спробою насадити своє право, використовуючи силу, замість того, щоб скористатися силою права».

«Ця війна є прямою загрозою для народу України та для кожного з нас. Європейський Союз підтримав Україну, і буде продовжувати підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним. Ми виконаємо нашу обіцянку свободи й солідарності. Ми зобов’язалися досягти справедливого та тривалого миру, як це прописано у Статуті ООН», – сказав президент Євроради.

Мішель зазначив, що злочин є злочином, де б і ким він би не був скоєний. Саме тому, за його словами, ЄС захищає універсальне міжнародне право в усьому світі.В цьому контексті він згадав Іран, що зі своїми проксі-угрупованнями підживлює конфлікти на Близькому Сході та звинуватив Тегеран у підтримці війни проти України.

«Ми маємо зробити висновки з цієї ситуації. Іран та Росія використовують одну й ту саму схему: ядерна загроза, імперіалістичні амбіції, підтримка терористичних груп, – і все це для дестабілізації сусідніх країн та решти світу», – зазначив Мішель.

Крім того, президент Євроради закликав Китай скористатися своїм впливом на росію, щоб зупинити війну проти України і забезпечити повагу до Статуту ООН. Він назвав КНР «ключовим партнером, який може допомогти подолати глобальні виклики, зменшити ризики та диверсифікувати шляхи постачання».

«Як ми знаємо, залежність від одного постачальника переростає у вразливість та призводить до конфліктів. Ми також закликаємо Китай не підтримувати Росію, прямо або опосередковано, в її злочинній війні проти України. Натомість Китай має скористатися своїм впливом, щоб забезпечити повагу до Статуту ООН», – сказав Мішель.

Нагадаємо, з 24 вересня в Нью-Йорку відбуваються загальні дебати високого рівня за участю глав держав та урядів у рамках 79-ї сесії Генасамблеї ООН.

Днями участь у дебатах взяв президент України Володимир Зеленський. Під час свого візиту до США він також зустрівся з Шарлем Мішелем, лідери обговорили використання заморожених активів рф.

Раніше Ален Берсе, який 18 вересня став новим генеральним секретарем Ради Європи, назвав своїм «пріоритетом номер один» підтримку країни-члена цієї організації України.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь