Що посадити на городі під зиму: не лише часник та цибулю

Війна

Які рослини можна садити під зиму: перелік та особливості садіння.

Восени, після закінчення садового сезону, збирання врожаю, можна подбати про врожай майбутнього року, посіявши культури під зиму.

Переваги посіву овочевих культур і зелені під зиму

Озиме садіння має низку переваг

  • Урожай дозріває на 2-4 тижні раніше. Під час весняного садіння для початку робіт доводиться чекати потепління, підсихання землі, під час осіннього — рослини вже зійдуть.
  • Отримання раннього врожаю дозволяє зібрати й другий врожай за сезон.
  • Насіння впродовж зими проходять природну стратифікацію, тому сходи міцні та здорові.
  • Можливість заощадити час на посіви навесні, коли й так багато роботи.

Коли висаджувати під зиму

Щоб сходи проросли навесні, не раніше і не замерзли, важливо дотримуватися термінів висаджування насіння, які залежить від погодних умов, прогнозованих температур.

Важливо посіяти так, щоб насіння після висіву набралися вологи, але не зійшли. Якщо після посіву температура навіть на декілька днів підніметься до + 5 … + 10 градусів, сіянці зійдуть і загинуть під час похолодання. Але й запізнюватися, чекати, поки земля промерзне, не варто. Не повинно бути відлиг після садіння.

Якщо осінь суха і тепла, садити  можна навіть у другій половині листопада. За умови холодної, короткої осені садіння починають в кінці жовтня.

Як сіяти, садити рослини під зиму

Під час садіння під зиму слід враховувати такі особливості осіннього посіву.

  • Слід вибирати добре освітлене, сухе місце без застою талої вологи. Сніг з грядки навесні повинен сходити швидко.
  • Грядки потрібно підгодувати заздалегідь, не менш ніж за 2-3 тижні до посівів. За цей час земля осяде, а поживні речовини з добрив рівномірно розподіляться ґрунтом.
  • Насіння перед посівом не замочувати, як це робиться під час весняного садіння — сходи загинуть з першими морозами, не дочекавшись весни.
  • Насіння сіяти густіше і глибше, ніж за весняного посіву. Норму висіву необхідно збільшити на 15-20%.
  • Закладати насіння потрібно на 2-5 см залежно від рослини, за недостатньої глибини насіння загине від морозів.
  • Після того, як сніг зійшов навесні, слід обережно розпушити землю, інакше сходи не зможуть “пробитися” крізь щільну кірку.

Навесні ранні сходи слід захистити додатковим парником зі спеціальної тканини, що вбереже сходи від нічних заморозків і наблизить дозрівання врожаю.

Які культури садити під зиму та особливості висіву

Для підзимового посіву підійдуть не всі культури та сорти. Купуючи насіння овочів і зелені для посівів на зиму, обирайте сорти, які для цього найбільш пристосовані, виробники, зазвичай, вказують це на пакуванні.

  1. Морква. Насіння висівають на глибину до 4 см, урожай збирають вже в червні.
  2. Буряк. Насіння може проростати навіть за невеликих плюсових температур, тому варто дочекатися стійкого похолодання.  Рослини висівають на відстані не менше 5 см, між рядками — від 20 см. Врожай можна збирати в кінці травня.
  3. Редис. Культура належить до холодостійких, тому сіяти слід, коли температура буде стабільно близько 0 градусів. Насіння загортають на 2-3 см. На початку травня вже можна збирати.
  4. Ріпа. Сіяти ріпу можна за 1-2 тижні до холодів. Ранні сходи ріпи захищені від хрестоцвітої блішки. Збирати врожай можна в травні.
  5. Капуста. Сіяти можна пекінську, цвітну, білокачанну капусту і броколі.
  6. Цибуля. Можна посіяти будь-яку цибулю — порей, батун, ріпчасту, навесні вони гарно проростуть  в насиченому вологою ґрунті. За два тижні до холодів можна висадити й сівок.
  7. Часник. Озимий часник дає великі головки. Висаджують зубчики на глибину близько 5 см до першої половини листопада.
  8. Пастернак сіють на глибину 2 см.
  9. Кріп сіють густо під час вже усталеного похолодання. Денні температури не повинні перевищувати +3 градусів.
  10. Петрушка. Сходи переносять морози до -9 градусів, добре сходять після стратифікації, тому посів на зиму піде їй на користь.
  11. Коріандр. Культура добре переносить морози, тому насіння сіють вже у промерзлий зверху ґрунт.
  12. Салат. Ранній, соковитий урожай без додаткового догляду можна отримати за умови посіву під зиму, коли температура не підіймається вище +2 градусів.
  13. Рукола. Насіння висівають за нульової температури більш щільно і глибше, ніж зазвичай.
  14. Салатна гірчиця. Сіють її за стійких морозів, інакше насіння може зійти ще до настання зими.
  15. Щавель. Культура дає ранні дружні сходи за умови підзимового посіву, висівають в ґрунт на 1 см.
  16. Селера. Найчастіше восени сіють листові різновиди, проте є і відповідні кореневі сорти. Сіють насіння  густо на глибину до 2 см.
  17. Фенхель. Восени проводять загущене садіння насіння, закладаючи його на глибину до 2 см.
  18. Шпинат. Насіння висівають за умови невеликого морозу, щоб насіння не зійшло.
  19. Пастернак. Рекомендують садити під зиму через невеликі терміни придатності насіння та досить погану схожість. Сіють його на глибину 2 см, відстань у ряду — 5 см, між рядами — 30-35 см.

Залишити відповідь