У Китаї затонув атомний підводний човен: він міг перевозити ядерне паливо

Війна

У Китаї затонув атомний підводний човен: він міг перевозити ядерне паливо

Новітній ядерний підводний човен Китаю затонув, що загальмувало військову модернізацію країни

Аварія сталася на тлі спроби Пекіна розширити свій військово-морський флот.

За словами офіційних осіб США, найновіший китайський атомний ударний підводний човен затонув навесні, що стало серйозною невдачею для однієї з пріоритетних програм озброєнь країни, повідомляє The Wall Street Journal.

Китай має 6 підводних ядерних човнів

Китайська влада намагалася приховати аварію. Епізод, про який не було відомо раніше, стався на верфі поблизу Уханя наприкінці травня або на початку червня.

У той час, коли Китай прагне розширити свій військово-морський флот, включаючи флот атомних підводних човнів. Пентагон назвав Китай своїм головним довгостроковим “викликом”, а офіційні особи США заявляють, що Пекін використовує політичний і військовий тиск, щоб спробувати примусити Тайвань, окремо керований острів, на який Пекін претендує як на частину своєї території. Китай заявляє, що його метою у створенні збройних сил світового рівня є стримування агресії та захист своїх закордонних інтересів.

У США не знають, чи перевозив підводний човен ядерне паливо в момент затоплення, але експерти за межами уряду США заявили, що це ймовірно. Підводні технології довгий час були сферою переваги США, але Китай докладає всіх зусиль, щоб скоротити цей розрив.

Виробництво атомних човнів було зосереджено в північно-східному місті Хулудао, але зараз Китай переходить на виробництво атомних ударних підводних човнів на верфі Wuchang Shipyard поблизу Уханя.

Згідно зі звітом Пентагону, опублікованим минулого року, про військову міць Китаю Пекін мав 48 ударних підводних човнів з дизельними двигунами та шість ядерних ударних підводних човнів. У цьому звіті йдеться, що метою Китаю в розробці нових ударних підводних човнів, надводних кораблів і морської авіації є протидія спробам США та їхніх партнерів прийти на допомогу Тайваню під час конфлікту та досягти “морської переваги” в межах першого ланцюга островів, ланцюжка територій від Японського архіпелагу через Тайвань і Філіппіни до Південно-Китайського моря.

Атомний човен затонув у Китаї: про це мовчить армія

Судно класу “Чжоу”, яке затонуло, є першим з нового класу китайських атомних підводних човнів і має характерну Х-подібну корму, яка призначена для того, щоб зробити судно більш маневреним.

Підводний човен був побудований державною компанією China State Shipbuilding Corp. і був помічений поруч із пірсом на річці Янцзи наприкінці травня, коли він проходив остаточне оснащення перед виходом у море. Після затоплення великі плавучі крани прибули на початку червня, щоб врятувати підводний човен з русла річки, згідно з супутниковими фотографіями місця.

“Затоплення нової атомної субмарини, яка була виготовлена на новій верфі, сповільнить плани Китаю щодо збільшення свого флоту атомних підводних човнів. Це важливо”, – сказав Брент Седлер, старший науковий співробітник Heritage Foundation, вашингтонського аналітичного центру, і офіцер атомних підводних човнів ВМС США у відставці.

Ні Народно-визвольна армія Китаю, як її називають китайські військові, ні місцева влада не визнали цей епізод.

“Не дивно, що ВМС НВАК спробують приховати той факт, що їхній новий перший у своєму класі ядерний ударний підводний човен затонув”, – сказав високопоставлений представник оборонного відомства США.

“На додаток до очевидних питань про стандарти навчання та якість обладнання, інцидент порушує глибші питання щодо внутрішньої підзвітності та нагляду НВАК за оборонною промисловістю Китаю, яка довгий час страждала від корупції”, – йдеться у повідомленні.

25 вересня – святого Сергія Радонезького. Що слід зробити кожному християнину в цей день
25 вересня, православний світ вшановує пам’ять святого Сергія Радонезького

Всі ці дітки жили собі в Умані, любили ходити до школи, а хтось ще не доріс навіть до садочка, таким маленьким ще був…
Ці діти жили в Умані, любили Софіївський парк, ходили в школу, а хтось ще не доріс навіть до садочка, таким маленьким ще був.

Штpаф 1300 гpивень! Укpаїнським водіям забоpонили pемонтувати cвої автoмобілі
Раніше українські водії найчастіше ремонтували свої автомобілі самі, причому де доведеться

Залишити відповідь