рф попри санкції залишається важливим постачальником енергоносіїв до Європи

Політика, Світ

російська федерація залишається важливим постачальником енергоносіїв до Європи, забезпечивши 15% імпорту газу в ЄС у 2023 році, незважаючи на значні втрати позицій на ринку.

За даними Bloomberg, імпорт російського викопного палива в Європейський Союз становив близько 1 млрд доларів на місяць на кінець 2023 року, що є істотно нижчим за пікове значення в 16 млрд доларів на місяць на початку 2022 року.

Серед основних постачальників газу до Європи Росія поступається Норвегії та США, які забезпечили 30% і 19% імпорту відповідно, тоді як країни Північної Африки складають 14%. Більша частина російського газу постачається через трубопроводи, зокрема через Україну та Туреччину. Найбільшими покупцями російського газу є Австрія, Словаччина та Угорщина.

Країни, такі як Іспанія, Франція, Бельгія та Нідерланди, також продовжують імпортувати російський скраплений природний газ на танкерах, частина якого потім змішується з іншими джерелами в європейській трубопровідній мережі. Це означає, що газ може все ще надходити в Німеччину, незважаючи на зусилля щодо відмови від російських постачань.

Проте, росія вже втратила статус найбільшого постачальника трубопровідного газу, поступившись цим місцем Норвегії, а США стали найбільшим постачальником скрапленого пального в Європу.Раніше ми писали, що Європа може зіткнутися з дефіцитом природного газу цієї зими через затримки у технічному обслуговуванні газових платформ і трубопроводів у Норвегії.

Також нагадаємо, що Бельгія, один з найбільших європейських імпортерів скрапленого природного газу (СПГ) з росії, закликала ЄС заборонити російське паливо.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь