Країни Балтії та Польща шукають фінансування ЄС для спільної лінії оборони

Політика

Про це повідомляється на сайт Міноборони Естонії.

Ханно Певкур, голова естонського оборонного відомства зазначив, що ініціатива Балтійської лінії оборони отримала добрий початок, оскільки цю потребу розділяють союзники в регіоні Балтійського моря.

«Для нас дуже важливо координувати наші дії з Польщею, але ми також бачимо потенціал для співпраці з північними союзниками, особливо Фінляндією», – наголосив Певкур.Він пояснив, що потреба в лінії оборони випливає із ситуації у сфері безпеки та підтримує нову концепцію передової оборони НАТО. Водночас вона зміцнює безпеку ЄС та військову оборону його кордонів.

«Тому ми ясно бачимо, що Європейський союз також міг би надати фінансову підтримку проекту», – додав міністр оборони Естонії.

На сайті відомства сказано, що раніше цього року міністри оборони підписали угоду, згідно з якою Естонія, Латвія та Литва найближчими роками створять лінію оборони вздовж своїх кордонів із Росією та Білоруссю. Лінія складатиметься з різних оборонних споруд з метою стримування та, за необхідності, захисту від військових загроз.

18 травня Польща оголосила про схожий проект під назвою “Східний щит”. Паралельно ЄС розглядає спільні оборонні ініціативи, спрямовані на зміцнення безпеки своїх держав-членів.

«Під час зустрічі міністри оборони також отримали огляд досвіду України у будівництві оборонних споруд та відвідали оборонні об’єкти Латвії у районі Сілені», – додали на сайті оборонного відомства.

Нагадаємо, що Литва у суботу, 28 вересня, оголосила про передачу Україні нової партії військової допомоги.

Литва планує надати Україні додаткову допомогу на суму 40-50 мільйонів євро до кінця поточного року. У 2024 році Вільнюс уже направив Києву допомогу на суму 153 мільйони євро.

Україна отримає 10 мільйонів євро від Литви на закупівлю українських ракет-дронів Паляниця.

Раніше ми писали, що Іспанія передала Україні повну батарею протиповітряної оборони HAWK, яка включає шість пускових установок.

Також нагадаємо, що Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України, який складе 250 мільйонів доларів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь