У Болгарії головна проросійська партія посіла друге місце перед виборами

Політика, Світ

У Болгарії провідна проросійська ультраправа партія «Відродження» може посісти друге місце на парламентських виборах. Вони відбудуться 27 жовтня.

Про це свідчать результати опитування соціологічного агентства Trend, пише видання Balkan Insight.

Правоцентристська партія ГЄРБ знову може посісти перше місце з 24,8%, впевнено випереджаючи «Відродження» з 15,6% та реформістський альянс і власників мандатів у двох останніх короткострокових коаліційних урядах «Ми продовжуємо зміни/Демократична Болгарія» з 15,1%.

Крім того, очікується, що в наступному парламенті будуть представлені Болгарська соціалістична партія (6,9%), «Є такий народ» (6,9%), а також дві партії, що виникли після розпуску Руху за права і свободи (РПС), який збирає найбільше голосів етнічної турецької громади – «Альянс за права і свободи» (8,5%) і «РПС – Новий початок» (5,8%).

Ще одне опитування, проведене компанією Alpha Research, показало, що ХДС/ДБ випереджає «Відродження» на 0,2%. Це означає, що за друге місце, швидше за все, змагатимуться дві найбільш яскраво виражені про– та антиєвропейські сили Болгарії.Варто зазначити, що партія «Відродження» досягла стабільного прогресу з моменту входження до парламенту з 4,86% голосів на виборах у листопаді 2021 року. Вона поступово набула популярності завдяки своїй антивакцинній та проросійській позиції.

Крім того, партія була пов’язана з різними суперечками. Нещодавно вона зіграла важливу роль у прийнятті закону, який забороняє «пропаганду» «нетрадиційної сексуальної орієнтації» в системі освіти.

На виборах, скоріш за все, буде сильна апатія виборців, зазначили соціологи. За даними Alpha Research, лише 30-31% виборців мають намір взяти участь у голосуванні.

Тенденція вказує на 38 відсотків, а у червні на вибори прийшли 33,7% виборців.

В Болгарії популістській партії «Є такий народ» (ІТН) не вдалось домовитись про формування уряду, тож на країну чекають нові парламентські вибори – сьомі за понад три роки.

Президент Болгарії Румен Радев підписав указ про призначення технічного уряду у складі, запропонованому тимчасовим прем’єр-міністром Димитаром Главчевим.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь