Густий домашній кетчуп на зиму, без крохмалю: робила так минулого року, всім сподобався. Навіть найпопулярніший магазинний кетчуп поступається

Світ

Після такого кетчупу, магазинний не захочете купувати. Прекрасне доповнення до всіх страв. Я минулого року багато закатала його, до весни залишилося лише кілька баночок, але це вже економили для травневого шашлику. Добре зберігається за кімнатної температури.

Кетчуп:

Дуже важливо вибрати правильні помідори, м’ясисті, щільні та не соковиті, щоб усередині було мало насіння. Я беру вершки.

  • 2 кг помідорів
  • 250 гр цибулі
  • 250 г яблук (літніх сортів)
  • 1 солодкий болгарський перець (можна додати ще 1/4 стручка гострого перцю)
  • 1/4 головки часнику

У велику каструлю складаю порізані помідори, цибулю, перець, яблука та часник.

Переношу на плиту. Варю овочі 1,5 години, помішуючи іноді. В кінці потрібно стежити, щоб маса не приставала до дна каструлі.

Мокрі чисті банки складаю на лист і включаю духовку розігріватися до 120°С. Коли духовка набере необхідну температуру, стерилізую банки 20 хвилин.

Не обов’язково в духовці можна стерилізувати будь-яким зручним способом.

Готове овочеве пюре (воно виходить досить густим) перебиваю занурювальним блендером. Можна змолоти в комбайні чи блендері.

А тепер протираю через сито. Більше навіть не протираю, а проціджую, щоб відокремити кісточки та залишки шкірки помідорів.

Томатне пюре переливаю назад у каструлю і додаю всі спеції крім оцту.

  • 3/4 ст.л. солі
  • 1/4 ст.л кориці
  • 150 г цукру
  • 50…75 мл оцту 9% (за смаком)
  • 3/4 ч.л. солодкої паприки
  • 4 шт лаврового листа
  • 4 шт гвоздики

Переношу на плиту та при постійному помішуванні уварюю пюре 20-30 хвилин. Можна і менше, до бажаної густини.

Я варю на середній температурі, але дуже важливо постійно мішати, кетчуп сильно бризкає. А якщо мішати то нормально. Можна просто зменшити температуру або накрити кришкою, але часу знадобиться більше.

Наприкінці вливаю оцет 50…75 мл (за смаком). Варю ще 2…3 хвилини.

Якщо додати 75 мл оцту, кетчуп більш пікантний, гостріший. Якщо 50 мл – м’якше, але і з’їдається швидше))

Виловлюю лавровий лист і гвоздику. Розливаю кетчуп банками. Закочую кришками, можна ще гарячими для кращої герметизації.

З цієї порції виходить 3 банки об’ємом 350 мл і ще небагато, щоб спробувати.

Повний рецепт цього кетчупу був на 8 кг помідорів. Для нього потрібна велика каструля чи миска. Напишу і його, можливо вам знадобиться.

  • 8 кг помідорів
  • 1 кг яблук
  • 1кг цибулі
  • 4 шт солодкого перцю
  • 1 стручок гострого перцю (за бажанням)
  • 1 головка часнику
  • 3 ст.л. солі
  • 1 ст.л. кориці
  • 600 г цукру
  • 300 мл оцту
  • 3 ч.л. паприки
  • 12 шт лаврового листа
  • 12 шт гвоздики

Кетчуп обов’язково спробуйте! Навіть найпопулярніший магазинний кетчуп або італійський соус поступається домашньому.

Залишити відповідь