Як смачно приготувати різні види ковбас і шинки: ТОП-10 найкращих рецептів. Натуральний продукт
На питання, яка ковбаса найсмачніша, більшість людей відповість: «Домашня»
І це буде правда! Точно як і шинка. Приготовлені своїми руками, по своєму смаку, зі свіжих і натуральних інгредієнтів, – такі м’ясні вироби поза конкуренцією.
Сьогодні ми підготували для вас цілих 10 рецептів. Крім звичайних ковбас пропонуємо приготувати також домашню кров’янку і ліверну ковбасу. Кишки рекомендуємо купувати очищені, але і вдома не забувайте їх правильно підготувати. Як саме — читайте в 1-му рецепті. У декількох рецептах ви побачите інгредієнт під назвою харчова селітра (вона ж нітрит натрію Е250). Можна замінити нітритною сіллю.
1. Ковбаса домашня
Складові:
- 1 кг свинини
- 200 г телятини
- 400 г сала
- 8 зуб. часнику
- 0,5 ч. л. чорного меленого перцю
- 2-3 ч. л. солі
- 2-3 ст. л. води
- 2-4 кишки
Спосіб приготування:
1. Підготуйте очищені кишки. Ретельно вимийте їх під краном проточною водою. Потім обов’язково потримаєте їх холодній воді з сіллю й оцтом 3-4 години. Потім знову помийте під проточною водою.
2. М’ясо і сало наріжте дрібними кубиками, посоліть, поперчіть, додайте розтертий часник і добре перемішайте. Влийте трохи кип’яченої води
3. Підготовленим фаршем за допомогою спеціальної насадки до м’ясорубки наповніть кишки (бажано не дуже щільно). Наповнені ковбаси зав’яжіть і поставте в холодильник на 4-5 годин.
4. Потім ковбасу викладіть на деко і проколіть голкою в декількох місцях, щоб вийшло повітря. Смажте ковбасу на сковорідці або запікайте в духовці приблизно 1 годину.
2. Селянська рубана ковбаса
Складові:
- 2,5 кг жирної свинини
- 0,25 ч. л. меленого чорного перцю
- 0,25 ч. л. меленого запашного перцю
- 3 зуб. часнику
- 0,25 ч. л. харчової селітри
- 0,5 ч. л. цукру
- 0,3 скл. солі
- 2-3 кишки
Спосіб приготування:
1. Жирне свиняче м’ясо очистіть від жилок і плівок, наріжте на шматочки товщиною 1,5-2 см.
2. Змішайте всі сухі інгредієнти та цією сумішшю пересипте м’ясо. Залиште його на 24 години в холодному місці
3. Наповніть підготовленим м’ясом очищені кишки, зав’яжіть, проколіть в декількох місцях голкою. І поставте в гарячу духовку. Запікайте при 180-200 градусах приблизно 35-40 хвилин до готовності.
3. Українська запечена ковбаса
Складові:
- 1 кг напівжирної свинини
- 20г солі
- 2 г цукру
- 2,5 г чорного меленого перцю
- 10 г часнику
- 2-3 кишки
- жир за смаком
Спосіб приготування:
1. Візьміть напівжирну свинину, в якій кількість жиру має бути не менше 30 відсотків. Пропустіть через м’ясорубку, використовуючи грати з великими отворами.
2. Додайте до перемолотого м’яса сіль, цукор, перець і пропущений через прес часник. Перемішайте
3. Наповніть цим фаршем заздалегідь підготовлені кишки, зав’яжіть їх по обидва боки та скрутіть спіраллю (2-4 витки). Перев’яжіть навхрест шпагатом.
4. Ковбасу викладіть на змащене жиром деко, проколіть в декількох місцях голкою і поставте в духовку. Запікайте при 180 градусах, через 20-30 хвилин ковбасу дістаньте і переверніть, злийте жир і запікайте ще 30-35 хвилин.
5. Охолоджувати ковбасу на деку протягом 6-8 годин. Зберігати таку ковбасу, загорнувши її в пергаментний папір, можете в морозильній камері до 1,5 місяця.
4. Варено-копчена ковбаса
Складові:
- 1 кг яловичини
- 800 г свинини
- 200 г шпику
- 45 г солі
- 1,5 г харчової селітри
- 1,5 г цукру
- вода за смаком
- 2-4 кишки
Спосіб приготування:
1. Яловиче м’ясо (в ідеалі філе лопатки й задньої ноги) пропустіть через м’ясорубку, додайте 25 г солі, 1 г селітри, долийте кип’яченої води (трохи менше половини об’єму м’яса) і добре вимішайте. Потім перекладіть масу в емальований посуд і винесіть на холод, поки яловичина не набуде яскраво-вишневого забарвлення.
2. Свинину і шпик наріжте шматочками по 50-100 г і пересипте сумішшю з 20 г солі, 0,5 г харчової селітри та цукру. Залиште на добу в прохолодному місці
3. Підготовлений яловичий фарш через добу знову пропустіть через м’ясорубку з дрібними ґратами, а свинину зі шпиком наріжте гострим ножем на кубики. Після цього змішайте фарш.
4. Наповніть підготовлені кишки за допомогою м’ясорубки зі спеціальним конусом. Кінці зав’яжіть шпагатом, оболонку проколіть в декількох місцях голкою.
5. Коптити ковбасу гарячим способом приблизно 1,5 години (вона повинна отримати коричнево-червоний колір і бути трохи жорсткою). Потім перекладіть ковбасу в каструлю і варіть на середньому вогні близько 1 години. Відразу після приготування залийте її на 10-15 хвилин холодною водою.
5. Шинка
Складові:
- 2,5 кг свинини
- 550 г солі
- 55 г цукру
- 30 г харчової селітри або нітритної солі
- 5 л води
- 5-7 зуб. часнику
- запашний перець горошком за смаком
- чорний перець горошком за смаком
Спосіб приготування:
1. Зробіть суміш для маринування. Змішайте 150 г солі, 5 г цукру і 5 г нітритної солі або харчової селітри (нітриту натрію). Натріть м’ясо цією сумішшю і залиште в холодному місці.
2. Через кілька діб заваріть розсіл, розчинивши у воді сіль, цукор і харчову селітру. Прокип’ятіть і остудіть
3. Солону свинину викладіть в емальовану каструлю, залийте розсолом. М’ясо повинно так постояти мінімум 4 дні.
4. Після закінчення цього часу м’ясо добре промийте, посипте запашним і чорним перцем, нашпигуйте часником. Перекладіть на деко, накрийте фольгою або тістом з борошна і води (товщина коржа 1,5 см). Поставте в духовку, розігріту до 180-200 градусів. Запікайте приблизно 2,5 години. Готовність перевіряйте за допомогою дерев’яної зубочистки.
6. Кров’янка з ячною крупою
Складові:
- 2 л води
- 1 кг ячної крупи
- 1 ст. л. солі
- 1-2 цибулини
- 200 г шпику
- 0,5 ч. л. меленого чорного перцю
- 0,5 ч. л. меленого запашного перцю
- 0,5 ч. л. майорану
- 600-700 мл крові
- 3-6 кишок
- жир за смаком
Спосіб приготування:
1. Крупу добре промийте і зваріть в підсоленій воді разом з нарізаним на кубики шпиком.
2. Цибулю дрібно наріжте й обсмажте на жирі до золотистого кольору
3. Готову кашу остудіть, додайте приправи, смажену цибулю і проціджену кров. Все добре перемішайте і наповніть кишки. Кінці зав’яжіть.
3. Варіть кров’янку в підсоленій воді зі спеціями на невеликому вогні до готовності. Подаючи до столу, обсмажте на салі та посипте шкварками.
7. Ліверна ковбаса
Складові:
- 500 г свинячих легенів
- 500 г свинячого серця
- 6 яєць
- 1 скл. сметани
- 2 цибулини
- 2 ст. л. смальцю
- 5 горошин запашного перцю
- 5 горошин чорного перцю
- сіль за смаком
- 2-3 кишки
Спосіб приготування:
1. Легені та серце замочіть на 2-3 години в холодній воді, періодично її міняючи. Потім промийте і, заливши знову холодною водою, варіть 2-2,5 години. Посоліть і варіть ще 30 хвилин.
2. Готові легені та серце двічі пропустіть через м’ясорубку. Додайте сирі жовтки, сметану, нарізану і підсмажену цибулю, сіль і перець, добре перемішайте
3. Ліверною масою начиніть заздалегідь підготовлені кишки, зав’яжіть і опустіть в окріп. Варіть на малому вогні 30-40 хвилин, не накриваючи кришкою.
4. Потім ліверну ковбасу охолодіть і проколіть в декількох місцях зубочисткою. Перед подачею підсмажте на смальці.
8. Медова шинка
Складові:
- 1,5 кг свинини
- 30 мл сухого білого вина
- 4 ст. л. меду
- гвоздика за смаком
- чорний перець за смаком
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
1. М’ясо нашпигуйте гвоздикою, змастіть медом, посоліть і поперчіть. Залиште на 30-40 хвилин при кімнатній температурі.
2. Запікайте в розігрітій духовці при температурі 200 ° С, поки м’ясо не отримає золотавий колір. Потім зменшіть температуру до 170 ° С і запікайте ще 80 хвилин.
9. Свинина з селерою
Складові:
- 1,2 кг свинячої вирізки
- 2 стебла селери
- 300 г цибулі-порею
- 3 зуб. часнику
- сіль за смаком
- чорний перець за смаком
- майоран за смаком
Спосіб приготування:
1. М’ясо відбийте. Часник пропустіть через прес і змішайте з сіллю і перцем. Натріть цією сумішшю свинину.
2. Живці селери очистіть від плівочки, розріжте на кілька частин і викладіть на відбиту свинячу вирізку. Поверніть м’ясо рулетом і туго обв’яжіть ниткою. Натріть рулет сіллю, спеціями і поставте в холодильник на 2-3 години.
3. Потім перекладіть м’ясо на деко і запікайте близько 1 години при температурі 190 ° С. За 20 хвилин до готовності викладіть на на рулет і навколо нього порізану довільними шматочками цибулю.
10. Буженина по-домашньому
Складові:
- 1,2 кг свинини
- 5-8 зуб. часнику
- 2 лаврові листки
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
1. Для цього рецепту краще всього підійде шматок свинини з прожилками сала (шийна частина, грудинка, окіст). Натріть м’ясо сіллю, перцем, нашпигуйте часником. Залиште на 30 хвилин при кімнатній температурі.
2. Викладіть підготовлену свинину в форму для запікання, підлийте трохи води і покладіть лавровий лист. Зверху накрийте фольгою. Запікайте в духовці 1-1,5 години при температурі 200 градусів.
Вибирайте рецепти, що вам до душі, і готуйте вдома. І неодмінно діліться нашими добірками з друзями в соціальних мережах!
Джерело: otozh.com.ua