МЗС відреагував на рішення Міжнародного Червоного хреста щодо його російської філії

Політика

Присутність російського Червоного хреста на окупованих територіях є порушенням законів України, міжнародного права та Статуту Червоного Хреста. Однак організація цього чомусь не помічає.

Так МЗС України відреагував на те, що Міжнародна федерація Червоного хреста (МФЧХ) відмовилася виключати зі свого складу російський Червоний хрест (РЧХ), попри грубі порушення  ним статуту організації. МЗС наголосив, що у тексті рішенні МФЧХ немає належної оцінки незаконної діяльності російського Червоного Хреста на окупованих територіях України, зокрема в Донецькій, Луганській, Херсонській, Запорізькій областях і Криму. Українська сторона неодноразово підкреслювала, що присутність РЧХ там є грубим порушенням законів України, міжнародного права та Статуту Червоного Хреста.

Рішення МФЧХ суперечить резолюціям ООН, які закликають не визнавати анексію Росією українських територій, наголосили у відомстві. Також відсутня реакція на діяльність «Донецького» та «Луганського» Червоного Хреста, які підтримують окупаційну владу РФ.

Україна надала докази підтримки РЧХ державою-агресором, включаючи факти незаконного захоплення майна Українського Червоного Хреста.

«Товариство Червоного Хреста України є єдиним визнаним товариством Червоного Хреста, яке здійснює гуманітарну діяльність на всій території України в межах її міжнародно визнаних кордонів та уповноважене створювати місцеві осередки Червоного Хреста. Донецька та Луганська регіональні філії є її невід’ємними частинами та продовжують функціонування, хоча й були змушені тимчасово залишити тимчасово окуповану територію України, рятуючись від переслідувань окупаційної адміністрації рф», – йдеться у повідомленні МЗС.Україна очікує від МФЧХ продовження моніторингу та надання об’єктивної оцінки діям РЧХ, що підривають довіру до всієї федерації.

Раніше омбудсман Дмитро Лубінець обіцяв звернутися до донорів МФЧХ через відмову організації виключати зі свого складу росіян.

Лубінець вимагав розслідування діяльності Російського Червоного Хреста (РЧХ) за порушення принципу нейтральності.

Повідомлялося, що Москва окремо з федерального бюджету фінансує Російський Червоний Хрест, а співробітники цієї організації могли знущатися з українських військовополонених у російських колоніях, розміщених у тому числі й на окупованих територіях України.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь