На велику гостину! Смачний, з легкою кислинкою! Улюблений святковий пляцок «Вернісаж»

Життя

Сьогодні випікаю пляцок з вишнями “Вернісаж”. Цей десерт ідеально підходить для великого застілля. Він смачний і має легку кислинку.

Інгредієнти:

Листкові коржі:

  • 550 г борошна
  • 250 г вершкового масла або маргарину
  • 4 жовтки
  • 130 г сметани
  • 6 яєчних білків
  • 180 г цукру
  • 90 г лимонного желе
  • 2 скл. консервованих вишень

Бісквіт:

  • 2 жовтки
  • 3 цілих яйця
  • 130г цукру
  • 200 г борошна
  • 2 ст. л. какао
  • 7 г амонію або 2 ч. л. розпушувача
  • 200 мл сметани
  • 100 мл олії
  • 100 г запареного і перетертого маку
  • 1 скл. консервованих вишень
  • Волоські горіхи

Крем:

  • 700 мл молока
  • 40 г кукурудзяного крохмалю
  • 30 г борошна
  • 150 г цукру
  • 250 г вершкового масла

Приготування:

Листкові коржі:

Борошно розтираю руками з маслом до стану крихти. Окремо змішую жовтки зі сметаною, потім з’єдную все і замішую тісто.

Загортаю тісто в плівку і ставлю в морозилку на 1,5-2 години. Потім ділю тісто на 4 рівних частини.

Білки збиваю міксером з дрібкою солі, поступово додаючи цукор, до стійкої піни. Наприкінці додаю лимонне желе.

Розкачую кожну частину тісто до розміру форми (35х40 см), кладу 1 частину на пергамент і проколюю виделкою. Виливаю половину маси на тісто у форму.

Поверх викладаю вишні.

Викладаю зверху 2 частину тіста і проколюю виделкою. Випікаю в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 30 хвилин. Так само випікаю ще один листковий корж окремо.

Бісквіт:

Жовтки і яйця збиваю з цукром до пухкої маси. Просіюю борошно, какао і розпушувач, додаю до яєчної маси і змішую міксером.

В окремій мисці змішую сметану з олією, вливаю частинами в тісто і перемішую до однорідності. Наприкінці додаю парений і перетертий мак, добре перемішую.

Виливаю тісто в ту саму форму з пергаментом, викладаю зверху вишні та горіхи. Випікаю в розігрітій до 170 градусів духовці приблизно 30-35 хвилин.

Крем:

Кип’ячу 600 мл молока. Окремо змішую крохмаль, цукор, борошно і 100 мл холодного молока. Вливаю цю суміш у кипляче молоко і варю до загустіння, постійно помішуючи. Накриваю харчовою плівкою в контакт і залишаю охолоджуватися до кімнатної температури.

Збиваю м’яке масло міксером, поступово додаючи охолоджену заварну основу. Замішую до однорідності та консистенції крему.

Кладу перший листковий корж, змащую кремом.

Далі викладаю шоколадний бісквіт і знову крем.

Потім викладаю ще один листковий корж з вишнями і змащую кремом. Прикрашаю шоколадом. Ставлю пляцок в холодильник на ніч.

Нарізаю і насолоджуюсь з чаєм!

Збережіть або поділіться

Залишити відповідь