«Не було і не може бути»: Лубінець спростував угоди між Україною та рф про «обмін» дітьми

Політика

Омбудсмен України Дмитро Лубінець заперечив існування угод про обмін дітьми з росією. Він наголосив, що Катар виступає посередником у поверненні незаконно депортованих українських дітей.

Жодної угоди щодо обміну дітьми між Україною та росією не було і бути не може, так Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на інформацію ЗМІ, що Катар нібито оголосив про досягнення угоди щодо обміну 13 дітей.

«В одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та росією про обмін дітьми. Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів» – написав Лубінець у Telegram.

За його словами, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей. Водночас, вказав, що Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в оосію, якщо вони перебувають на нашій території.

«Міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу як обмін дітьми. До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації?», – задається питанням Лубінець.Раніше ми писали, що з прифронтових населених пунктів Покровського району Донецької області було евакуйовано 92 особи, включаючи 10 дітей та 1 маломобільну людину.

Також нагадаємо, що з Костянтинівської громади евакуювали ще 433 жителя, з них 249 дітей.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь