У Європарламенті висунули Маска на премію Сахарова

Політика, Світ

Політичні групи Європейського парламенту визначили перелік кандидатів на отримання премії Андрія Сахарова за свободу думки у 2024 році. До переліку увійшов і американський бізнесмен Ілон Маск, його кандидатуру висунули відразу дві політичні групи ЄП.

Про це повідомляється на сайті Європейського парламенту.

«Політичні групи представили своїх кандидатів на отримання Премії Сахарова під час об’єднаної зустрічі комітету із закордонних справ, підкомітету з прав людини та комітету з розвитку Європарламенту в четвер. Три фіналісти будуть обрані у жовтні», – йдеться у повідомленні.До переліку кандидатів на отримання почесної нагороди потрапили Марія Коріна Мачадо (María Corina Machado), лідер демократичних сил Венесуели, обраний президент цієї країни Едмундо Гонсалес Уррутія (Edmundo González Urrutia). Їх кандидатури представила група Європейської народної партії (EPP). Кандидатуру обраного президента Венесуели підтримала також політична група Європейських консерваторів та реформістів (ECR).

Громадські організації «Жінки заробляють на мир» та «Жінки сонця», та їх співзасновниці Яель Адмі (Yael Admi) та Ріім Хайажрех (Reem Hajajreh), які представляють Ізраїль і Палестину, висунула політична група соціалістів і демократів (S&D) та група Оновлення Європи (Renew Europe).

Кандидатуру доктора Губад Ібадоглу, вченого з Азербайджану, правозахисника та захисника довкілля, який піддався утискам за свою громадську діяльність, представила політична група Зелених/Європейського вільного альянсу (Greens/EFA).

Крім того, політична група Лівих (Left group) представила на премію групу палестинських журналістів.

Американський бізнесмен Ілон Маск був визначений кандидатом на отримання нагороди за свободу думки від групи «Патріоти Європи» (Patriots for Europe group) та від групи «Європа суверенних держав» (Europe of Sovereign nations group).

Премія Сахарова за свободу думки проводиться Європарламентом щорічно з 1988 року. Нагорода вручається за досягнення у таких сферах, як захист прав людини та її основних свобод, розвиток демократії та обстоювання верховенства права, повага до міжнародного законодавства, захист прав меншин тощо.

Премія Сахарова становить 50 тисяч євро, у 2022 році її отримав мужній народ України в особі президента та обраних лідерів громадянського суспільства України.

У 2018 році почесну нагороду отримав український кінорежисер та громадський активіст Олег Сенцов.

У 2023 році в Європарламенті у Страсбурзі відбулася церемонія нагородження премією «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь