Заявки Албанії та Північної Македонії на вступ до ЄС розділять

Політика, Світ

Шлях Албанії до ЄС буде відокремлений від шляху Північної Македонії, а перші блоки переговорів офіційно відкриють 15 жовтня.

Про це повідомляє Euractiv.

«Згідно з одноголосним рішенням послів країн-членів ЄС в середу (25 вересня), шлях вступу Албанії до ЄС буде відокремлений від шляху Північної Македонії, а перші блоки переговорів мають офіційно розпочатися 15 жовтня», – заявив речник постійного представника Болгарії.

Шлях двох західнобалканських країн до членства в ЄС був пов’язаний з початком переговорів влітку 2022 року. Однак через суперечки між Скоп’є та Болгарією фактичне відкриття розділів було затримано, і кінця цьому не видно, що безпосередньо впливає на прогрес Тирани.

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама неодноразово висловлював невдоволення цими затримками.

Але тепер наступний крок Албанія має зробити у середині жовтня в рамках міжурядової конференції та відкриття «Кластеру 1 – Основи».

Цей кластер включає кілька розділів – закупівлі, статистика, судочинство та основні права, правосуддя, свобода та безпека та фінансовий контроль.Це гарні новини для Албанії, яка намагається виконати вимоги для просування на шляху до ЄС, але невдача для Північної Македонії, яка вкотре не змогла зробити рішучий крок до вступу в Євросоюз.

Після багатьох років розчарувань Болгарія та Північна Македонія домовилися під час головування Франції в ЄС у липні 2022 року внести зміни до конституції та включити болгарську меншину поряд з іншими меншинами, які зараз згадуються як «турецький народ, народ волохів, сербський народ, ромський народ, боснійський народ та інші».

Нагадаємо, що албанські депутати у липні цього року одноголосно підтримали пропозицію, яка закликає Грецію скасувати закон 84-річної давнини про оголошення стану війни з Албанією.

Що інавгурація нової президентки Північної Македонії Гордани Силяновської Давкової відзначилась скандалом.

Рішення державного і політичного керівництва Північної Македонії не використовувати «конституційну назву країни в публічних виступах всередині країни» є «грубим порушенням» Преспанської угоди.

⚡️⚡️⚡️ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь