12 пісних страв на Святвечір: просто, смачно і традиційно

Святвечір — особлива ніч напередодні Різдва, коли українські родини збираються за столом у теплій атмосфері. Головна традиція цього вечора — 12 пісних страв, кожна з яких несе символічний сенс. Число «12» часто трактують як згадку про учнів Ісуса Христа або ж символ повного року з 12 місяців.

24 Гру, 18:00

Святвечір — особлива ніч напередодні Різдва, коли українські родини збираються за столом у теплій атмосфері. Головна традиція цього вечора — 12 пісних страв, кожна з яких несе символічний сенс. Число «12» часто трактують як згадку про учнів Ісуса Христа або ж символ повного року з 12 місяців.

Традиційно страви готують пісними, проте рецепти та інгредієнти можуть відрізнятися залежно від регіону та родинних звичаїв. Ми зібрали 12 найпоширеніших страв, щоб ваш святковий стіл був смачним і простим у приготуванні.

Кутя

Головна страва Святвечора. Пшениця символізує вічне життя, а родзинки, горіхи та мед додають святкового смаку.

Інгредієнти: Пшениця — 100 г, Мак — 100 г, Цукор — 50 г, Родзинки — 100 г, Волоські горіхи — 100 г, Мед — 2 ст. л.

Приготування: Замочіть пшеницю на ніч, потім відваріть 40 хв. Мак запарте окропом, перетріть із цукром, родзинки замочіть і обсушіть, горіхи поріжте. Змішайте всі інгредієнти, додайте мед та трохи узвару або води для бажаної консистенції. Подавайте у глиняній мисці або макітрі.

Узвар

Компот із сушених фруктів символізує очищення душі та тіла.

Інгредієнти: Сушені яблука — 200 г, Сушені груші — 100 г,  Чорнослив — 100 г, Вода — 3 л, Мед або цукор — 200 г

За бажанням: ягоди шипшини, родзинки, лимонна цедра

Приготування: Усі інгредієнти варіть на мінімальному вогні 10 хв після закипання. Перед подачею додайте лимон чи апельсин для аромату.

Вареники з капустою та картоплею

Символ ситості та достатку. Подають із підсмаженою цибулею чи грибною підливою.

Інгредієнти: Борошно — 0,5 кг, Вода — 250 мл, Олія — 2 ст. л, Картопля — 0,5 кг, Капуста — 1 невелика, Цибуля — 2 шт

Приготування: Замісіть тісто, залиште на годину. Картоплю відваріть та зробіть пюре, капусту потушкуйте з цибулею. Розкачайте тісто, сформуйте вареники, відваріть 5 хв і подавайте.

Голубці з капустою та рисом

Символ миру та злагоди.

Інгредієнти: Капуста — 1 качан, Рис — 150 г, Морква — 1 шт, Гриби — 10 шт, Цибуля — 1 шт, Томатна паста — 2 ст. л.

Приготування: Листя капусти відваріть, підготуйте начинку з рису та овочів. Загорніть у листя та тушкуйте 40 хв під кришкою.

Тушкована капуста з грибами

Ще одна страва з капусти — символ стабільності та єдності.

Інгредієнти: Капуста — 1 головка, Гриби — 400 г, Морква — 2–3 шт, Цибуля — 1 шт, Часник — 2 зубчики

Приготування: Наріжте овочі, обсмажте в олії, додайте до капусти, тушкуйте до готовності.

Грибна юшка з вушками

Гриби символізують плодовитість. Вушка доповнюють юшку та роблять страву святковою.

Інгредієнти: Сушені білі гриби — 300 г, Морква — 1 шт, Цибуля — 1 шт, Борошно — 1 склянка, Олія — 2 ст. л.

Приготування: Гриби замочіть і відваріть, обсмажте овочі, змішайте з грибами, частину подрібніть на начинку. Зліпіть вушка з тіста, відваріть 2–3 хв і подавайте з грибною юшкою.

Квасоля

Символ відродження та весни.

Інгредієнти: Квасоля — 2 склянка, Морква — 1 шт, Цибуля — 1 шт, Томатна паста — 2 ст. л.

Приготування: Замочіть квасолю, відваріть до напівготовності. Обсмажте овочі, додайте квасолю та тушкуйте 5–6 хв.

Оселедець

Риба — символ християнства.

Інгредієнти: Оселедець маринований — 1 шт, Цибуля, лимон, олія — на свій смак.

Приготування: Очистіть, поріжте, подавайте з цибулею та лимоном.

Запечений короп

Символ достатку та святкового столу.

Інгредієнти: Короп — 1–1,5 кг, Сіль, перець, лимон.

Приготування: Натріть рибу спеціями, покладіть у розрізи лимон, запікайте при 220°С по 15 хв з кожного боку.

Різдвяний калач

Традиційний обрядовий хліб у формі кола.

Інгредієнти: Борошно — 450 г, Молоко — 200 мл, Цукор — 2 ст. л, Дріжджі сухі — 1 ч. л, Олія — 60 мл, Жовток, мак, ванільний цукор.

Приготування: Замісіть тісто, дайте підійти 1 годину, сплетіть косичку, сформуйте коло з діркою, випікайте 30–40 хв.

Пампушки

Символ свята та солодкого життя.

Інгредієнти: Борошно — 400 г, Дріжджі — 30 г, Молоко — 150 мл, Цукор — 50 г, Цедра лимона, олія для смаження

Приготування: Замісіть тісто з дріжджами та цедрою, сформуйте пампушки з начинкою (варення або мак), обсмажте до золотистого кольору, посипте цукровою пудрою.

Квашені овочі

12-та страва зазвичай залежить від регіону та родинних традицій, але найпоширеніший варіант — це соління або квашені овочі: капуста, огірки, помідори, буряк. Вони символізують здоров’я, достаток і врожай наступного року.

Інгредієнти: Капуста — 1 головка, Морква — 2 шт, Часник — 2–3 зубчики, Сіль — 2 ст. л на 1 л води, Вода — 1 л.

Приготування: Нашаткуйте капусту, додайте терту моркву та подрібнений часник. Приготуйте розсіл із води та солі, залийте овочі. Залиште у холодному місці на 2–3 дні до заквашування. Подавайте як закуску до основних страв.

Таким чином, повний святвечірній стіл матиме 12 традиційних пісних страв, кожна з яких несе свій символ.

Смачної куті та щасливого Різдва!

Читайте також: Бабуся, сльози і незграбна сцена: Микола Тищенко подарував бабусі «кравчучку» від Louis Vuitton та намагався «видавити» сльози

Фото: Київщина 24/7, UNIAN, Ukrinform, Getty Images

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *