18 жoвтня – яке cьогодні свято. Що в жoдному pазі не можна винoсити з дoму в цей день

Світ

Розповідаємо, яке церковне свято відзначають 18 жовтня за новим і старим стилем, що можна і не можна робити, у кого іменини.

18 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола від сімдесяти Луку. У народному календарі – Луків день.

Про традиції та прикмети 18 жовтня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Православне свято 18 жовтня за новим церковним календарем (31 жовтня за старим) – день пам’яті апостола Луки, сподвижника апостола Павла і автора одного з Євангелій і Діянь святих апостолів.

Апостол Лука був родом з Антіохії Сирійської і жив у I столітті. Про його життя відомо досить мало. За переказами, він із самої юності вивчав науки – грецьку філософію, єврейський закон, медицину, живопис. Коли до нього дійшла новина про Христа, він вирушив до Палестини і там був обраний Ісусом як один із 70-ти апостолів. Луку відправили на першу християнську проповідь під час земного життя Христа, він також був присутній при розп’ятті. Крім цього, Лука також супроводжував апостола Павла – є версія, що він, будучи знавцем права, допомагав Павлу в його справах. Друга версія свідчить, що Лука був лікарем і, можливо, на судні – тому святий вважається покровителем лікарів.

Саме Лука, каже переказ, першим став створювати ікони – він закарбував образ Богоматері, тому апостола вважають також покровителем художників.

Після того, як апостола Павла стратили, святий Лука продовжив проповідувати – він відвідав Лівію, Єгипет і Фіваїду. У Греції на нього чекала мученицька смерть. Помер апостол у віці 84 роки. Мощам святого можна вклонитися в базиліці Святої Юстини, що в місті Падуї (Італія).

Яке церковне свято 18 жовтня за старим стилем

Церковне свято сьогодні – 18 жовтня – за старим стилем – у день пам’яті великомучениці Харитини Амісійської.

Про що говорять прикмети на 18 жовтня

Прикмети дня говорять про те, якою буде зима:

стоїть тиха безвітряна погода – до похолодання;
птахи полетіли в теплі краї – до холодної зими;
снігу ще немає – зима буде пізньою;
береза не скинула листя – чекай на сувору зиму.

У народному календарі 18 жовтня – свято Цибулевий день. Вважається, що цього дня кожен повинен з’їсти хоч шматочок цибулі.

Що не можна робити 18 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лихослів’я, пліток, наклепу і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. У православне свято 18 жовтня не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

У народі вважають, що сьогодні не можна брати гроші в борг – до скандалів у сім’ї, і свататися – до швидкого розставання. Також не радять на Луку позичати сіль – кажуть, що разом із нею можна віддати фінансове благополуччя.

Що можна робити 18 жовтня

Православне свято сьогодні має традицію – святому Луці моляться про зцілення від хвороб, просять налагодити сімейні стосунки та допомогти у вихованні дітей. Городники просять у святого допомоги в роботі, творчі люди, особливо художники – знайти свою стезю.

У день пам’яті святого особливу увагу приділяли цибулі – вважається, що цибуля, з’їдена в Луків день, може зміцнити здоров’я і позбавити навіть від хронічних захворювань. “Цибуля від семи недуг”, – говорили за старих часів. Добре приготувати страви з цибулею, наприклад, пироги. Зв’язки цибулі наші предки вішали в будинку – вірили, що цибуля захищає його від недобрих людей.

Хто відзначає день ангела 18 жовтня

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Йосип, Давид, Микола, Гавриїл, Іван, Сергій, Юліан, Єлизавета, Леонтій, Андрій.

За старим стилем іменини святкують Денис, Матвій, Гавриїл, Кузьма, Євдоким, Олексій, Петро, Інокентій, Макар, Тихон.

Джерело

Залишити відповідь