Ексклюзив
26 Гру, 18:00
Новорічний салат «Олів’є» традиційно займає центральне місце на українському святковому столі. Щороку вартість його основних інгредієнтів змінюється, відображаючи коливання цін, сезонні фактори та економічну ситуацію в країні. За результатами останнього дослідження, «індекс олів’є» у 2025 році виріс на 35,5% порівняно з 2024 роком.
За класичним рецептом салат включає:
- Картоплю;
- Моркву;
- Яйця;
- зелений горошок;
- мариновані огірки;
- майонез;
- ковбасу або м’ясо.
На приготування 3-кілограмового салату цього року доведеться витратити близько 406,87 гривні, що на 5,8% більше, ніж у 2024 році.
Зростання та падіння цін на інгредієнти
Найдорожчим складником традиційного салату стала ковбаса – 0,5 кг обійдеться у 180 гривень, що на 12,5% більше, ніж торік. На другому кінці цінової шкали – овочі: картопля (580 г) коштуватиме 8,50 грн (-57,6%), дві морквини (280 г) – 3,18 грн (-62,3%), а дві цибулини (230 г) – 1,75 грн (-58,0%).
Експерти пояснюють це рекордно сприятливою погодою влітку та восени, яка дозволила фермерам сформувати великі запаси якісних овочів.
Інші інгредієнти традиційно подорожчали:
- Яйця курячі (6 шт, 360 г) – 49,08 грн (+4,8%);
- Зелений горошок (0,5 кг) – 62,50 грн (+11,5%);
- Консервовані огірки (200 г) – 43,92 грн (+14,9%);
- Майонез (350 г) – 57,99 грн (+14,3%).
За підрахунками супермаркетів, приготування салату на 6 осіб обійдеться приблизно у 365 гривень, залежно від ваги та бренду інгредієнтів. Частково зменшити витрати можна, якщо використовувати домашні заготовлення: яйця, мариновані огірки або самостійно приготований майонез.
Динаміка вартості салату у попередні роки
У 2023 році 3-кілограмовий салат «Олів’є» коштував близько 285 гривень, тоді здорожчання відбулося переважно через дорожчу ковбасу, майонез та овочі. У 2024 році салат подорожчав до 300 гривень, що на 19% більше, ніж у 2023 році. Станом на 2025 рік, вартість салату зросла до 355-406 гривень, залежно від рецепта та розміру порції.
Експерти зазначають, що ціни на овочі впали через «овочеву дефляцію», тоді як яйця, майонез та консервовані огірки подорожчали через загальні ринкові тенденції. Таким чином, українцям доведеться ретельніше планувати бюджет святкового столу, адже деякі традиційні інгредієнти залишаються дорогими, попри дешевші овочі.
Читайте також: Кутя – не просто страва, а символ Різдва: як готують головну різдвяну кашу в українських родинах
Фото: колаж «Київщини 24/7»
Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.