Енергооб’єкти мають кілька рівнів фортифікацій, один із них експериментальний, – Шмигаль

Політика

В перший рік повномасштабної війни було прийнято рішення щодо реалізації трьох рівнів фортифікацій для захисту об’єктів енергетики від терористичних обстрілів рф. Один з цих рівнів є експериментальним та дороговартісним.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму «Україна 2024. Незалежність».

Перший рівень передбачав закриття об’єктів енергетики габіонами для захисту від непрямого ураження.

Другий рівень – це монументальні залізобетонні укриття для трансформаторів та інших об’єктів. Наразі більшість укриттів вже збудовані, а опікується ними «Укренерго». На реалізацію другого рівня країна виділила десятки мільярдів гривень.

«Вчора, до речі, відбулись перші атаки ракетами з касетними боєприпасами, якими атакували наші розподільні підстанції. Це були десятки ракет. Ми з десятки ударів вчора втратили дуже невелику кількість нашого обладнання», – зауважив голова уряду.Третій рівень фортифікацій – це експериментальний проєкт, величезні споруди, які повинні були б накривати підстанцію в розмірі 3 футбольних полів.

«Вони (фортифікації третього рівня) надзвичайно дороговартісні. До цього часу не зрозуміла їхня економічна доцільність, це сотні мільярдів гривень», – пояснив Шмигаль.

Варто зазначити, що від початку поточного року українська енергосистема “пережила” близько десяти масованих обстрілів російських терористів. Внаслідок ударів залишається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

Енергосистема після ракетно-дронової атаки 26 серпня перебуває у складному стані. Енергетики почали відновлювальні роботи ще не на всіх об’єктах, тому що спочатку їх потрібно розмінувати, повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

Після масованої атаки рф по Україні у понеділок, 26 серпня, Сполучені Штати нарощують постачання енергетичного обладнання в Україну. Це допоможе під час ремонту та посилення стійкості української енергосистеми.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь