Про українську балістику, План перемоги та стратегічні цілі Курської операції: головне з прес-конференції Зеленського

Політика

Про ключові пункти Плану перемоги України, вплив Курської операції на фронт та створення буферної зони для недопущення подальшої окупації українських земель. Ці та інші теми озвучив на своїй зустрічі з журналістами Президент України Володимир Зеленський під час Форуму “Україна 2024. Незалежність”. UA.News публікує ключові тези із прес-конференції.

 

Про переговори

«Ми сьогодні послідовні, незважаючи ні на що, незважаючи на небажання росії, в принципі, до зупинення війни. І ми це бачимо. Не можна сказати, що росія дуже сильно, як деякі колеги кажуть  і лідери кажуть, дуже хоче зупинити війну. Просто треба домовитися. Коли хочуть – 230 ударів не наносять і не вбивають людей та дітей», – сказав Зеленський.

Він нагадав, що після Саміту миру була домовленість підготувати документ щодо енергетики та інших ключових питань, а також провести відповідні зустрічі. За словами президента, одна із зустрічей вже відбулася онлайн.

«Енергетичне питання підняте, детальний документ готується. Він буде узгоджений на цих зустрічах з нашими колегами. Друга зустріч – по морю. Третя зустріч – гуманітарний аспект, щодо обміну (полоненими – ред.) та повернення дітей (депортованих росією – ред.). Всі ці три пункти будуть пропрацьовані. І весь документ зробимо і встигнемо на листопад», – додав глава держави.Цей документ, за словами Зеленського, буде підготовчим етапом до другого Саміту миру.

 

Про План перемоги України

Президент повідомив, що вже напрацьований План перемоги України, і військова операція ЗСУ на території росії є одним із напрямків цього Плану.

 «Курщина входить у наш план. План перемоги України. Може це звучить для когось амбітно, але план для нас дуже важливий… Один із напрямків, частина з якого вже зроблена – це Курщина. Другий напрямок – це стратегічне місце України в безпековій інфраструктурі світу. Третій напрямок – це потужний пакет примусу росії до закінчення війни дипломатичним шляхом. І четвертий напрямок – економічний», – пояснив глава держави.

Зеленський повідомив, що План перемоги України вже підготовлений і його представлять президенту США Джо Байдену у вересні.

«Гадаю, що правильно буде, якщо я цей план представлю спочатку президенту США. Від нього залежить успішність цього плану – дадуть нам те, що в цьому плані, чи не дадуть, чи будемо ми вільні у використанні того, що там буде в цьому плані», – зазначив він.

Зеленський зауважив, що «буде правильно» також передати цей план як Камалі Гарріс, так і Дональду Трампу.

 

Про Курську операцію та фронт

Зеленський наголосив, що Курська операція принесла «кілька речей» в оборону країни.

«Передусім, окупація Харківщини зупинена. Ми мали інформацію щодо створення буферної зони на Харківщині, а потім на півночі. Ми не знали конкретики, але розуміли, що Сумщина, Чернігівщина – можуть бути в планах. Те, що ми отримували і від нашої розвідки, і від, до речі, розвідок партнерів, що стосується військ російської федерації…Послідовність цих буферних зон, як вони в кремлі називали, нам була невідома. Але ми розуміли, що це може бути», – пояснив президент.

За його словами, Курська операція вирішила питання не окупації Сумщини і Чернігівщини, а також розбила серйозне угруповання військ противника.

Щодо ситуації на східному фронті, то президент констатував, що Донеччина – стратегічна ціль для рф.

«І сьогодні пересування (військ рф – ред.) після Курської операції з Харківщини і Запорізького напряму – вже за фактом відбулося. Чи буде далі – залежить від нас, наскільки ми будемо успішно продовжувати Курську операцію. І це дуже важливий момент. А те, що вони поки що не забирають війська з Донецької області – зрозуміло. Там найбільш підготовлені їхні війська, і це їхній стратегічний напрямок, бо вони дуже хочуть окупувати нашу Донеччину», – сказав Зеленський.

Він запевнив, що окупанти не досягнуть цієї мети. «Не вийде. І ми над цим працюємо», – додав президент.

 

Про українську зброю

Україна успішно випробувала свою першу балістичну ракету. Про це заявив президент, говорячи про оборонні можливості країни.

«Було успішне випробування першої української балістичної ракети. І я з цим вітаю наш оборонно-промисловий комплекс», — сказав Зеленський, додавши, що не може поділитися деталями про цю зброю.

 

Про окупацію

Україна не має планів приєднання території рф, а Курська операція націлена на створення буферних зон та недопущення просування ворога, оскільки війська рф вже окупували 27% української землі, заявив президент Зеленський, коментуючи взяття під контроль ЗСУ населених пунктів рф.

«У нас не окупація. У нас – оборонна операція… Ми нічого не приєднуємо до нашої держави, не змінюємо законодавство і Конституцію. Нам не потрібні зайві чужі землі. І чужі громадяни нам також не потрібні», – пояснив президент.

«Нам дуже важливо не бути такими, як ті, що принесли до нас війну – з мародерством, гвалтуваннями. І я пишаюся нашими воїнами, що в нас такого і близько немає. Бо це все буде – ставлення міжнародної спільноти до цієї операції… Ми ведемо себе, як люди. І важливо зберігати цю тональність», – зазначив президент.

 

Про флот F-16

“Що стосується добровольчого повітряного флоту F-16, я вважаю, що це чудова ідея. Звісно, ми піднімали її з партнерами. І тут конгресмени з нами на одному боці. Звісно, це рішення виключно Сполучених Штатів Америки. Продовжуватимемо працювати над цим”, – сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що від США залежать рішення й інших союзників. Як це було з  домовленістю про постачання літаків F-16 із Данією, Нідерландами, Бельгією, Норвегією. Утім, навіть у цій ситуації дозволи надають США щодо використання цих літаків, згідно з їхніми контрактами. «Так само і з цим питанням», – констатував президент.

 

Про «Телеграм»

Президент Зеленський запевнив, що арешт засновника «Телеграм» Павла Дурова у Франції не впливає на роботу месенджера в Україні.

«Про Дурова скажу, що не знаю деталей цієї справи. Мені здається, ніхто не знає деталей цієї справи… На сьогодні це жодним чином не впливає на те, що телеграм працює в Україні», – зазначив президент.

Щодо законопроєкту про регулювання роботи соціальних медіа в Україні, «Телеграму» зокрема, то Зеленський сказав, що обережно ставиться до подібних ініціатив.

«В цілому я дуже обережно ставлюся до регулювання таких процесів. Бо ГУР попросить щось одне, потім інша розвідка – ще щось, СБУ – попросить третє, і потім правоохоронні органи підтягнуться і можна все зарегулювати», – пояснив він.

 

Про реакцію Ватикану

Негативну реакцію Ватикану на заборону російської православної церкви в Україні Зеленський пов’язує із складністю роботи у західному інформпросторі та необхідністю доносити правдиву інформацію.

«Вплив. Вплив є за кордоном, у Європі на різні релігійні інституції… Важливо не втрачати зв’язок ні з Ватиканом, ні з Італією, ні з інформпростором усієї Європи та США», – сказав Зеленський, зауваживши, що вся його команда мала зустрічі у Ватикані з представниками «різних кіл впливу», щоб донести позицію про заборону РПЦ.

«Це дуже складно. Іноді це, як Дежавю. Це стосується не Ватикану, а в принципі: як тільки ти робиш паузи в інформаційній роботі, в інформаційній боротьбі за правдивий інформпростір… усе заповнюється інформацією росії. Вони в цьому працюють як годинник. У них над цим працюють інституції, великі гроші – всюди від бізнесу до політики і релігії», – пояснив глава держави.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь