Польща відповіла на прохання Зеленського про передачу винищувачів

Політика, Світ

Польща зможе передати Україні свої радянські МіГ-29 тільки після того, як отримає більш сучасну заміну.

Як пише портал Wirtualna Polska, так міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш прокоментував слова президента Зеленського. Він на пресконференції 27 серпня розповів, що хотів би домогтися згоди від Польщі на передачу винищувачів радянських моделей, зокрема МіГ.

Голова польського Міноборони сказав, що розуміє українського президента, але підкреслив, що Польща ухвалює рішення через призму своєї безпеки й уже зробила для України все, що могла.

«Я знаю, що Україна потребує багато зброї, але наші партнери з України також повинні розуміти, що польська держава повинна зберегти свої можливості. І це є пріоритетом для мене як міністра оборони», – додав він.

Стосовно передання Україні польських МіГ-29 Косіняк-Камиш зазначив, що такі рішення можуть ухвалити лише після того, як польські Військово-повітряні сили будуть посилені новими літаками – зокрема замовленими у США F-35.«Тільки після отримання нових літаків можна буде по-іншому розпоряджатися старими літаками, такими як МіГі-29, які зараз все ще використовуються зокрема для виконання місій із захисту польського повітряного простору. Тоді ми будемо ухвалювати рішення», – додав він.

У травні начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула інформував, що перші літаки F-35 з’являться у Польщі в серпні.

У Польщі лишилося 14 радянських винищувачів МіГ-29, які вона може передати Україні. Але якщо Захід їй компенсує іншими літаками, заявив прем’єр-міністр країни Дональд Туск під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським 8 липня.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь