Норвегія передає Україні технологію виробництва 155-мм снарядів для західної артилерії

Війна

Норвегія передає Україні технологію виробництва 155-мм снарядів для західної артилерії

В Україні налагодять виробництво 155-мм снарядів за технологією норвезької компанії Nammo.

У норвезькому уряді розповіли, що відкрили шлях для передачі норвезьких оборонних технологій в Україну.

Nammo – один із найбільших виробників боєприпасів у Європі, яка має допомогти Україні з артилерійськими снарядами.

«Наш уряд зробив кілька кроків для збільшення виробництва артбоєприпасів у Норвегії. Водночас ми визнаємо важливість зміцнення спроможності українців виробляти сучасні боєприпаси в Україні», – заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Сама Nammo уклала угоду з Норвезьким оборонним матеріально-технічним агентством на значне збільшення виробництва артилерійських боєприпасів і ракет.Згідно з планом, виробництво снарядів можна збільшити в 10 разів, а інших снарядів і ракетних двигунів — удвічі. Також збільшать виробництво танкових боєприпасів калібру 120 мм.

Ми дозволяємо Nammo значно збільшити свої виробничі потужності, щоб допомогти задовольнити потреби Норвегії, країн НАТО та України», – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Уряд виділив кошти, щоб дозволити Nammo передати технології та досвід українському партнеру. Фінансування пройде в межах програми Nansen.

1 січня 2024 року уряд Норвегії схвалив рішення щодо прямого продажу зброї та продукції оборонного призначення Україні.

Експортні ліцензії на прямі продажі будуть надаватися лише в індивідуальному порядку та будуть ретельно оцінюватися.

Програма Nansen передбачає 5-річну підтримку України. Її загальна вартість складає 75 млрд норвезьких крон. На початку 2023 року уряд Норвегії оголосив про прискорення фінансування програми на 2,5 млрд норвезьких крон, тим самим загальний обсяг підтримки досяг 10 млрд норвезьких крон.

Нагадаємо, у січні стало відомо, що уряд Норвегії виділить 2 млрд норвезьких крон (190,48 млн доларів) на збільшення потенціалу оборонної промисловості країни. З цих коштів норвезька компанія оборонної промисловості Nammo отримає один мільярд крон з цих коштів.

Ломaченко відмoвився вiтати укpaїнців із Днем Нeзалежності
Колишній чемпіон світу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко “забув” привітати всю Україну з її національним святом

Нaтaлочкa й Дaшa… Мaмa тa її 10-piчнa дoнечка, вони обоє загuнули вiд удapy вoрoжoї paкeти
Тaкoж із-під зaвaлів дістaли жінкy. Вoнa y вaжкoмy стaні в лікapні

ЩOЙHO пօвíдօмили! Bнacлíдօк пօтyжнօгօ BИБУXУ🔥 нaйбíльший зaвօд кpaїни зyпинив pօбօтy! Щօ вíдօмօ пpօ пօcтpaждaлиx
Oмcький нaфтօпepepօбний зaвօд, який є нaйбíльшим y PФ, зyпинив pօбօтy мaйжe пօлօвини cвօїx пօтyжнօcтeй. Bce чepeз вибyx, який пpօгpимíв зpaнкy 26 cepпня.

Залишити відповідь