Дубінський, Кулик, Деркач та інші: ДБР взялося перевіряти життя зрадників, політиків та їхні сім’ї

Політика

20 серпня стало відомо, що ДБР направило запити щодо отримання повної інформації про банківські операції низки осіб. До цього складу увійшли проросійські екснардепи Деркач і Дубінський, експрокурор Кулик, та дружини останніх двох. Також перевірятимуть чиновників чи їх членів родини, які мають доступ до державних коштів. 

Банкам треба надати дані по рахункам цих осіб в період з 1 січня 2016 року по 5 липня 2024 року. Мова про кількість та номери рахунків, залишки коштів та операції за цими рахунками, призначення платежів тощо.  

А зараз UA.NEWS розповість детальніше про осіб, які зацікавили Державне бюро розслідувань:

Костянтин Геннадійович Кулик – експрокурор Генпрокуратури України, який у 2023 році отримав підозру у держзраді. За інформацією порталу ПолітХаб, чоловік разом із тим самим Олександром Дубінським за вказівкою проросійського політика Андрія Деркача здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. До того, чоловік незаконно збагатився (купив нерухомість на майже 3 мільйони гривень), задекларував дві земельні ділянки на Харківщині (одна площею в понад 10 гектарів) та квартиру в Києві. 

Також Кулик самовільно направляв повідомлення про підозри оточенню екс президента України Петра Порошенка а згодом тодішній прокурор заявив що оголошення про підозри раптом зникли з Єдиного реєстру досудових рішень. Німець Ірина Віталіївна – співмешканка Кулика, яка згодом стала його дружиною. В 2014-му купила елітний позашляховик Toyota Land Cruiser 200 вартістю 1,21 млн грн, хоча її офіційний дохід той рік складав 1 687 грн. 

Як додали колеги з РБК Україна, Німець заявила про покупку автівки самотужки, а з Куликом не живе. 

Ми розійшлися близько року тому [мова про 2015 рік] , коли я вагітна ходила”

А після повномасштабного вторгення Ірина Віталіївна почала викладати фото в соціальній мережі Instagram. Геотег, який вона додавала до світлин – Німеччина. 

На кількох з них був помічений чоловік, схожий на Костянтина Кулика, тому, можливо, він зараз там”,додали у Слідство.Інфо. 

Дубінській Олександр Анатолійович – нардеп ВР 9-го скликання від “Слуги народу”, який отримав підозру у держзраді та участі в злочинній організації. Слідство встановило, що він мав позивний “Буратіно” та  входив до складу злочинної організації, яке сформувало головне управління генштабу збройних сил росії (відоме як гру).

Чоловік поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України. Зокрема, фейк про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році. Також злочинна організація до якої він входив мала на меті розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні.

В 2023 році майно депутата, його матері та екс дружини заарештували. Загальна вартість – 2,5 мільйонів доларів. Також він отримав протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією та запобіжний захід  у вигляді 2 місяців тримання під вартою без внесення застави.

За останніми новинами, проти Нардепа відкрили ще одну кримінальну справу за “неподання декларації”, але Дубінський переконує, що не міг подати декларацію, адже залишається без засобів звʼязку в слідчому ізоляторі.

Леся Євгенівна Цибко – Колишня дружина Дубінського. Раніше вона  працювала керівницею прес-служби банку «Хрещатик», який збанкрутував у 2015 році. Згодом була піарницею в «Укрексімбанку» та працювала у пресслужбі «Укргазбанку». 

В 2020-му судилась зі своїм екс чоловіком  за корпоративні права на фірму DubPro, яка зареєстрована у Братиславі (Словаччина). Фірма займається  брокерськими послугами, купівлею та продажем товарів, видавничою справою. 

В липні того ж року суд визнав Лесю Євгенівну єдиною власницею ТОВ. 

Через суд екс дружина намагалась відсудити на свою користь будинок (79 м2) і земельну ділянку (7,5 соток) на вул. Клінічній у Києві. І в неї це також вийшло зробити. 

Як наразі справи у Лесі Євгенівни, невідомо.  

Альона Василівна Шерепа – продюсерка, яка працювала на “1+1 Продакшн”. В 2020 році намагалась потрапити до партії Слуга Народу в Київській обласній раді, однак не пройшла. 

Андрій Леонідович Деркач – Проросійський політик та частий гість на телеканалах, які пов’язують із Віктором Медведчуком. За інформацією США, понад десяток років був активним російським агентом. Фігурант антикорупційних розслідувань щодо податкових зловживань.

В 2019 році був обраний депутатом від Сумської області. В 2020 проти нього відкрили кримінальну справу й отримав санкції від США, як “російський агент”. 

В 2021 році РНБО запровадила персональні економічні обмежувальні санкції проти Деркача.

В 2022-му федеральний суд у США звинуватив Деркача у низці фінансових злочинів. Зокрема, у змові з метою банківського шахрайства та відмивання грошей, а також у відмиванні грошей у зв’язку з купівлею та утриманням нерухомості всупереч санкціям США.

Також НАБУ та САП повідомили Андрію Деркачу про підозру у державній зраді та незаконному збагачення. Також його оголосили у розшук. Згодом ВАКС заочно заарештував Деркач.

В 2023 році скерували справу щодо державної зради та незаконного збагачення Деркача. Слідство встановило, що він одержав щонайменше 567 тис. дол. США від правоохоронних та розвідувальних органів рф за підривну діяльність проти України, яку виконував.

Також Президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства України Андрія Деркача, а згодом і ВР позбавила політика депутатського мандату. 

В 2024-му російські ЗМІ повідомили, що Деркач став кандидатом у російську Раду Федерації (верхня палата парламенту) від Астраханської області.

Віра Леонідівна Шевченко – до 2019 року працювала заступницею директора філії “Центр сервісного забезпечення” публічного акціонерного товариства “Українська залізниця” Згідно з її декларації, мала лише земельну ділянку, житловий будинок. За 2018 рік заробила 731 191 грн за роботі і зберігала 10 000 $ та 12 500 EUR в готівці. 

Також у 2020 році на сайті Prozorro був опублікований тендер на бронежилети та бронепаки від тієї ж філії Укрзалізниці. Сума – 427 000 грн. Контактною особою виступила Віра Леонідівна, але торги скасували. 

Діана Павлівна Вовк – наймолодша особа, яку перевірятимуть. Це донька Голови судді Окружного суду адміністративного суду міста Києва Павла Вячеславовича Вовка. Після 2019 року він перестав вказувати доньку у своїй декларації. Більше того, НАЗК в 2018 році вже перевіряло Павла Вячеславовича. Тоді ж НАЗК встановило наступне:

“За результатами повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015 рік, поданої Вовком Павлом Вячеславовичем 

1.1. Субʼєкт декларування при складанні та поданні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015 рік не дотримав вимоги пунктів 1 та 2 статті 46 Закону України “Про запобігання корупції”.

Ознак правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 172° Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтею 366′ Кримінального кодексу України, не виявлено.

1.2. Точність оцінки задекларованих майна та активів відповідає даним, отриманим з наявних джерел.

1.3. За результатами перевірки на наявність конфлікту інтересів порушень не встановлено”.

Однак, знову перевірка, але вже доньки судді. 

Тож тепер чекатимемо результатів перевірки від ДБР і слідкуватимемо за подробицями. 

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь