США і Китай готують переговори між Байденом і Сі Цзіньпіном

Політика, Світ

Дипломати США і Китаю ведуть підготовку до зустрічі лідерів держав, яка має відбутися вже найближчим часом.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на китайські державні ЗМІ.

Головний дипломат Китаю Ван І зустрівся з радником з національної безпеки США Джейком Салліваном у Пекіні. Сторони обговорили зустріч Байдена з Сі та домовилися проводити відеодзвінки між командувачами військовими театрами військових дій «у відповідний час».

«Ключ до плавного розвитку взаємодії Китаю і США полягає в тому, щоб ставитися один до одного як до рівних», – сказав Ван І.

Зустрічі чиновників триватимуть до четверга і, як очікується, сторони обговорять теми, в яких дві країни перебувають у розбіжностях, включно з торгівлею, Близьким Сходом, Україною і територіальними претензіями Китаю від Тайваню до Південно-Китайського моря.Ван І також сказав Саллівану, що США повинні «припинити озброювати Тайвань і підтримати мирне «возз’єднання» Китаю», додавши, що «Тайвань належить Китаю, і що «незалежність Тайваню» є найбільшим ризиком для миру та стабільності в Тайванській протоці».

Повідомляється, що при цьому Ван І висловив невдоволення через експортний контроль США, націлений на китайських виробників мікросхем.

Під час зустрічі було порушено питання договору між Філіппінами і США про взаємну оборону. Зокрема, це стосується суден у Південно-Китайському морі, яке Китай вважає «внутрішніми водами».

Нещодавно уряд США запровадив санкції проти фізосіб та організацій у Китаї, причетних до балістичних та космічних програм Північної Кореї в порушення резолюцій Радбезу ООН.

Раніше Сполучені Штати додали 6 компаній до свого списку торговельних обмежень, у тому числі чотири за їхній зв’язок з підготовкою військових сил Китаю.

Японія запровадила санкції проти низки іноземних компаній за їхню підтримку російського вторгнення в Україну і, зокрема, вперше наклала торгові обмеження на виробників мікроелектроніки з Китаю.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь