У Чехії засновника фонду підозрюють у привласненні мільйонів крон для українських біженців

Політика, Світ

Генеральна прокуратура Чехії висунула звинувачення засновнику фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю у махінаціях із субсидіями. За даними слідства, він привласнив мільйони крон, які держава виділила українським біженцям як субсидію на адаптацію.

Про це повідомляє чеський мовник ČT24.

У квітні 2022 року Гергель відкрив громадський центр «Розтили» для інтеграції українських дітей та їхніх батьків. Міністерство освіти Чехії виділило його фонду Help Ukraine дві субсидії у розмірі 20 мільйонів чеських крон (близько 798 тисяч євро).

Кошти мали піти, наприклад, на вивчення чеської мови або забезпечення питного режиму. Субсидії надали за умови, що участь дітей в адаптаційній групі буде безплатною для батьків.

Однак журналісти ČT з’ясували, що фонд збирав з батьків гроші за участь дітей, а крім того, кілька місяців не платив вихователям за виконану роботу.Також повідомлялось, що нібито на частину коштів Гергель купив квартиру у празькому районі Бранік.

За даними правоохоронців, невдовзі після того, як фонд отримав першу субсидію в розмірі 15 мільйонів крон (близько 598 тисяч євро), Гергель надіслав приблизно 2 мільйони на рахунок своєї матері. Пізніше він мав зняти 6 мільйонів готівкою з рахунку фонду й одразу заплатити 6 мільйонів за квартиру, вважають слідчі.

Згодом у межах розслідування поліції вдалося вилучити майно на суму щонайменше 12 мільйонів крон, зокрема частку в житлово-будівельному кооперативі.

Поліція займається цією справою з другої половини 2023 року. У разі доведення провини чоловіку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Нагадаємо, у травні у Києві передали до суду справу виконувача обов’язків директора КП щодо будівництва Подільського мосту. Посадовець уклав з генпідрядником договір на виконання робіт, у якому витрати на оренду техніки завищили на 24 млн грн.

Раніше повідомлялося, що кошторисна вартість проекту будівництва Подільского мостового переходу у місті Києві зросла з 11,251 мільярда гривень до 19,922 мільярда.

Раніше Подільська окружна прокуратура Києва і поліція провели обшуки у справі про присвоєння 4,5 млн гривень під час будівельних робіт на Подільському мосту. Слідчі дії почалися в Департаменті транспортної інфраструктури КМДА, замовника робіт і підрядника будівництва.

У серпні 2023 року поліцейські повідомили про підозру групі посадових осіб, які можуть бути причетні до крадіжки на будівництві Подільського моста 4,5 млн грн .

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь