В Україні почали тестувати нову платіжну систему на заміну Visa та Mastercard

Політика

В Україні почали тестувати нову платіжну систему під назвою “Прозора Мережа”. У майбутньому вона може стати альтернативою для Visa та Mastercard.

Участь у проєкті беруть 11 українських банків, маркетплейс Rozetka, мережа терміналів City24 та мобільний застосунок “Київ Цифровий”, повідомляє Forbes.

Система дозволяє використовувати технологію блокчейну для миттєвих переказів між рахунками клієнтів без участі міжнародних платіжних систем.

Наразі проєкт знаходиться на стадії закритого тестування та може з’явитися на ринку до кінця року. З

Координатора проєкту Кирило Чередніченко розповів, що “Прозора Мережа” має потенціал замінити значну частину звичних P2P-переказів та платежів у сфері електронної комерції. Крім того, система зможе працювати в офлайн-магазинах, де оплата буде здійснюватися через касове обладнання або мобільні застосунки, без використання POS-терміналів.Серед переваг “Прозорої Мережі” можна зазначити відсутність комісії interchange fee, зменшення комісій для торговців та безплатні перекази між банківськими картками.

Олександр Лапко, CEO RozetkaPay, розповів, що система забезпечить швидкі перекази з нижчими витратами, що покращить клієнтський досвід.

Проте у системі є і кілька недоліків. “Прозора Мережа” ще не має ліцензії від Нацбанку, а питання швидкості переказів залишається відкритим.

Крім того, у тестуванні беруть участь переважно невеликі банки, хоча ведуться консультації з великими гравцями фінансового сектору. Попри ці питання, потенційний запуск системи оцінюють позитивно.

Раніше Національний банк визначив системно важливі банки на 2024 рік. Вони не відрізняються від  попереднього року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь