ООН випустило нове попередження щодо ядерної діяльності Ірану

Політика, Світ

Іран продовжує розширювати свій запас урану, майже придатного для виготовлення зброї.

Про це йдеться у конфіденційному звіті Агентства ООН з атомної енергії (IAEA), оприлюдненому в четвер, повідомляє Wall Street Journal.

Це відбувається на тлі попереджень у Вашингтоні про те, що Тегеран стає ближчим до можливості створення ядерної зброї у майбутньому.

Цей квартальний звіт є першим після вступу на посаду нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, який поставив за мету зміцнити економіку шляхом переговорів про зняття західних санкцій з країни.

За даними IAEA, Іран додав 22,6 кг збагаченого до 60% урану за три місяці до 17 серпня, збільшивши свій запас до 164,8 кг, що майже відповідає мінімальній кількості, необхідній для виготовлення чотирьох ядерних бомб. Останній звіт також показав, що Іран значно збільшив запаси урану, збагаченого до 20%, який може бути перетворений на збройовий матеріал протягом декількох тижнів.Попередження IAEA з’явилося на тлі напруженості на Близькому Сході, де західні офіційні особи застерігають Іран від нападів на Ізраїль після вбивства політичного керівника ХАМАС у Тегерані на початку цього місяця, намагаючись уникнути повномасштабної регіональної війни.

Після виходу США з ядерної угоди 2015 року у 2018 році Іран значно розширив свою ядерну програму. У недавньому звіті американські розвідувальні агенції зазначили, що Тегеран займається дослідженнями, які покращують його позиції для запуску програми ядерної зброї.

Ситуація ускладнюється і через заяви Ірану про те, що він здобув більшість знань, необхідних для створення ядерної зброї, і може переглянути свою офіційну позицію щодо невиробництва зброї масового знищення.

У відповідь на критику з боку західних країн щодо недостатньої співпраці з IAEA, Іран повідомив про встановлення сотень нових центрифуг на своїх ядерних об’єктах, у тому числі на захищеному підземному об’єкті у Фордо.

У своїй заяві генеральний директор IAEA Рафаель Гроссі висловив сподівання на швидку зустріч з іранською стороною для встановлення конструктивного діалогу, який приведе до конкретних результатів у галузі ядерної безпеки.

Звіт МАГАТЕ з’явився через кілька днів після того, як верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив про можливе відновлення переговорів зі Сполученими Штатами щодо ядерної програми його країни.

Тим часом, державний секретар США Ентоні Блінкен попередив про можливість Ірану зробити матеріал для ядерної зброї за кілька тижнів.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь