Колишня зв’язкова та розвідниця УПА відсвяткувала столітній ювілей. “Мрію дожити до нашої перемоги”

Війна

Колишня зв’язкова та розвідниця УПА відсвяткувала столітній ювілей. “Мрію дожити до нашої перемоги”

Ангелина Паламар з Прикарпаття щодня молиться за наших воїнів

Пані Ангелина прожила непросте життя, але оптимізму не втрачає. Дає поради молодим і щодня молиться за наших захисників. 

Ненька народилася у знаному гуцульському селі Шешори, у шанованій українсько-польській родині Скорецьких,— розповідає Орися Равлюк, донька ювілярки. — Родина була заможна, мала багато поля. Не бідувала, та всі важко працювали”. До школи мала Ангелинка ходила в сусіднє село Пістинь. Вчилася добре. Після чотирьох класів довелося навчання покинути. Почалася війна, та й у господарстві треба було допомагати. 

На жаль, під час українсько-польського протистояння на очах у дівчини розстріляли на власному подвір’ї батька та брата. Ангелина дуже важко переживала цю втрату. А згодом і сама стала на шлях боротьби з німецькими та радянськими окупантами. 

У Шешорах був фронт, погоріли всі хати. Дівчина з мамою перейшли жити до тітки, на околицю села. Там Ангелина зустрілася з хлопцями-упівцями, стала їхньою зв’язковою, а далі — розвідницею. “З 15-річного віку мама носила грипси (записки. — Авт.) упівцям. А що робила як розвідниця — не розповідає і досі. Бо упівці такі: як раз дали присягу, то мовчатимуть”, — каже пані Орися. Видали молоду упівку доморощені зрадники. Ангелину заарештували. Тримали в тюрмі селища Яблунів, гамселили табуреткою по хребту, вибиваючи зізнання. Та 17-річна юнка вперто мовчала. Зрештою їй присудили “десятку”, відправили до Львова, а звідти — етапом на Магадан. “Мама була дуже красива, тендітна, привітна й лагідна, — мовить донька. — Тому на засланні не потрапила на важкі каторжні роботи, а працювала у пологовому відділенні, згодом — у швейному ательє”. 

У Магадані прикарпатка познайомилася з майбутнім чоловіком, Григорієм Паламарем із Львівщини, який також відбував покарання. Молоді одружувалися двічі: у місцях позбавлення волі та вже вдома, куди їм пощастило повернутися. Проте Ангелина через переживання і важку дорогу додому втратила первістка. 

Оселилася новостворена сім’я в Коломиї. Григорій працював на заводі майстром з ремонту верстатів, дружина — касиркою в їдальні. Там народилися двоє їхніх дітей — Орися та Зеновій. Таке ім’я дівчині батько обрав не випадково, адже Ангелина в УПА мала псевдо “Орися”. Діти Паламарів стали музикантами. Наразі в ювілярки є троє онуків і правнук. 

За словами співрозмовниці, попри вік, мати не любить сидіти без діла. Час від часу допомагає рідним, зокрема залюбки готує карпатську смакоту: банош з сиром, грибну підливку, печеню, голубці з кукурудзяної крупи в бурякових листках. Ще рік тому жінка часто ходила до храму. Нині — рідше, бо здоров’я вже не те. 

Сторічний ювілей пані Ангелина зустріла у рідних Шешорах. Привітати її приїхало близько сотні людей. Колишня воячка УПА навіть отримала вітальну листівку з Головного управління розвідки України, де цінують її досвід. Цікаво, що пані Ангелина приятелювала з легендарним сотенним Мирославом Симчичем “Кривоносом”. Разом із дітьми та побратимом вона навіть їздила до столиці на марші з нагоди дня створення УПА. 

Пані Паламар каже, що щодня молиться за наших воїнів. А ще дуже переживає за онучку Христину, яка є волонтеркою і часто їздить у зону бойових дій. До речі, на ювілей захисники подарували пані Ангелині синьо-жовтий прапор з підписами. Дякуючи, бабуся сказала, що найбільша її мрія — дожити до нашої перемоги. А в тому, що вона буде, прикарпатка не сумнівається. 

Віктор Кіпрітіді – грузинський доброволець, що віддав життя за Україну
На війні з російськими окупантами загинув грузинський боєць, який служив у Збройних силах України, Віктор Кіпрітіді. Герою, який віддав своє життя за нашу незалежність, було 49 років

Що вoни собі думaють? Дві кpаїни ЄС відмoвилися cхвалити удаpи Києва по pociї заxідною збpоєю
Що вoни собі думaють?

Невже у росіян війна? – за словами губернатора в Бєлгороді внаслідок обстрілу загинули п’ятеро, поранені 46 людей
Губернатор Бєлгородської області РФ В’ячеслав Гладков заявив, що ввечері 30 серпня внаслідок обстрілу в Бєлгороді загинули п’ятеро людей, поранень зазнали 46, серед яких шестеро дітей. …

Залишити відповідь