росія має заплатити Україні репарації, як і Німеччина – Польщі, – Дуда

Політика, Світ

Президент Польщі Анджей Дуда знову підняв питання виплати Німеччиною завданої під час Другої світової війни шкоди. Цього разу він прив’язав до проблеми Україну.

Про це він заявив під час заходів у Велюні – місті одне з перших зазнало повітряного бомбардування з боку Люфтваффе, передає Укрінформ.

1 вересня 1939 року німецька Люфтваффе скинула на Велюнь 380 авіабомб, майже повністю знищивши невелике місто. У результаті атаки загинуло близько 2 тисяч місцевих жителів. Це було перше бомбардування німецькими військами Польщі на початку Другої світової війни.

Дуда нагадав, що Польща зазнала величезних матеріальних і людських втрат, які не було компенсовано. За підрахунками польських експертів, матеріальні втрати країни внаслідок німецької агресії перевищують $1,5 трильйона. Понад 70% цієї суми – це компенсація за людські втрати, адже під час війни країна втратила 5 млн людей.

Дуда наголосив, що Німеччина багаторазово вибачалася за завдані Польщі кривди, і «у християнському вимірі поляки пробачили німцям».«Але, окрім цього, є ще матеріальні збитки. І незалежно від того, чи ми приймаємо (вибачення – ред.) і прощаємо, ми заслуговуємо на компенсацію за втрати, за те, що було безповоротно знищено», – наголосив президент, додавши, що такої компенсації від Німеччини Польща не отримала.

На його переконання, ця справа сьогодні має міжнародний вимір у контексті майбутнього притягнення росії до відповідальності за завдану Україні шкоду.

Нагадаємо, польські політики від правої партії ПіС (Право і справедливість) регулярно використовують питання отримання грошей від Німеччини. 1 вересня 2022 у Польщі була представлена ​​доповідь про репарації за військові втрати, які зазнала країна внаслідок німецької агресії у Другій світовій війні. Польща оцінює свої втрати у 6,2 трлн злотих ($1,32 трлн) і збирається в майбутньому вимагати цю суму у Німеччини.

За репарації тоді висловилися президент Польщі Анджей Дуда та міністр оборони країни. У свою чергу Німеччина заявила, що питання репарацій було закрито ще у 1953 році.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь