Ультраправі вперше з часів Гітлера лідирують на виборах у Німеччині

Політика, Світ

Екзитполи показують, що проросійська ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» виграла свої перші земельні вибори, які відбулися у Тюрингії.

За даними ZDF  та ARD «Альтернатива для Німеччини» набирає 33,1% голосів на виборах до парламенту Тюрінгії – землі у східній частині Німеччини. За даними екзитполів мовної компанії ARD, АдН набирає 31,2%, випереджаючи ХДС. Християнські демократи посідають друге місце з 24,8%. За прогнозами, ультралівий і проросійський «Альянс Сари Вагенкнехт» (BSW) посідає третє місце з результатом до 16%.

Сьогодні вибори до парламенту відбуваються не лише Тюрінгії, а й у Саксонії. Там, за даними екзитполів ARD, із 31,5% лідирує Християнсько-демократичний союз. АдН має 30% голосів.

Якщо «Альтернатива для Німеччини» займе перше місце після офіційного підрахунку голосів, це буде перша перемога ультраправих на місцевих виборах з Другої Світової війни, зазначає Бі-бі-сі. Це також стане першою в історії перемогою АдН на подібних виборах.

Нагадаємо, у 2023 році АдН вперше виграла районні вибори: її представник Роберт Сессельманн переміг у другому турі виборів голови району Зоннеберг у федеральній землі Тюрингія.Ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» має найбільше прихильників на сході країни за винятком міста Берлін, обходячи традиційні політсили.

Раніше стало відомо, що депутат від ультраправої німецької партії «Альтернатива для Німеччини» Петр Бістрон, ймовірно, таємно відвідав білорусь наприкінці 2022 року і не вказав цю інформацію у звіті про поїздку.

Також «Альтернатива для Німеччини» заявила, що під час виборів до Європарламенту домагатиметься «розпуску» Європейського Союзу або виходу з нього Німеччини.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь