Новини дня: Перший дзвоник, наслідки нічної атаки на Київ, путін у Монголії

Політика

Перший день навчального року в Україні почався з чергової масованої атаки російських терористів по нашим містам. У Харкові першокласники пішли до так званої «Метрошколи», куди вже другий рік поспіль вимушені ходити місцеві школярі, оскільки місто знаходиться під постійними обстрілами. Міжнародний злочинець володимир путін таки посмів прилетіти до столиці Монголії, влада якої у порушенні вимог Міжнародного кримінального суду не стала заарештовувати російського диктатора, а влаштувала теплий прийом.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 2 вересня 2024 року.

Злочини російських терористів

Під ранок російські окупанти вирішили зірвати українським школярам свято першого дзвінка. Терористи завдали ракетного удару по Київщині, Сумщині та Харківщині, застосувавши балістичні, крилаті та зенітні керовані ракети, також атакували ударними БпЛА типу Shahed. Наші захисники виявили та здійснили супровід 58 повітряних цілей – 35 ракет різних типів та 23 ударних БпЛА:

  • 16 балістичних ракет «Іскандер-М»/KN-23 із Брянської, Воронезької та Курської областей рф;
  • 14 крилатих ракет Х-101 із літаків Ту-95МС з повітряного простору Волгоградської області рф;
  • 4 зенітні керовані ракети С-300/С-400 із Бєлгородської області (рф);
  • 1 ракета невстановленого типу із Бєлгороської обл. – рф.;
  • 23 ударні БпЛА типу «Shahed» із Приморсько-Ахтарська (рф).


Крім того, внаслідок активної протидії Сил оборони України, одна крилата ракета Х-101 та три ударні БпЛА не досягли своїх цілей і були локаційно втрачені.

Російським терористам не вдалося зірвати свято нашим школярам та студентам, хоча пошкодження унаслідок атаки були. У Києві працювали системи ППО, які не дали впасти ракетам на столицю. Однак уламки наробили лиха. Унаслідок ранкової ракетної атаки було пошкоджено вікна в двох школах у Шевченківському та Святошинському районах. Проте навчальний процес у цих школах розпочався, а комунальні служби  оперативно ліквідували пошкодження.

Три людини отримали поранення. Внаслідок падіння уламків зафіксовано кілька пожеж, пошкодження котельної та елементів входу на станцію метро «Святошин».

Також унаслідок масованого російського ракетного удару серйозно постраждала мечеть на київських Нивках – Ісламський культурний центр Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим.

Унаслідок ракетного удару по Сумах поранення отримали 18 людей, серед яких шестеро дітей. Руйнувань зазнав заклад освіти та щонайменше п’ять багатоповерхівок.

Російські війська знову завдали ударів по цивільній інфраструктурі Харкова, внаслідок чого попередньо постраждали 14 людей. Пошкоджені спортивний об’єкт, приватний будинок, складська будівля та бокси з автомобілями на території гаражного кооперативу. Горіли гаражі, автівки, складська будівля та трава на площі 1000 м кв.

В ніч на 2 вересня росія атакувала Полтавську область безпілотниками. Завдяки роботі ППО люди не постраждали, однак атака дронів не залишилась без наслідків. Місцеві мешканці у місті та області не постраждали, але уламки безпілотника пошкодили адміністративну та виробничу будівлі одного з промислових підприємств Полтавщини.

До речі, польська авіація та літаки союзників були підняті в повітря для забезпечення безпеки польського повітряного простору після того, як росія розпочала чергові масовані удари по Україні. Але ніяких цілей не уразили.

 

День знань

На Харківщині заборонено офлайн освіту у будь-якому вигляді, оскільки це небезпечно. Єдиним винятком є ​​«Метрошкола» у Харкові, оскільки вона відповідає всім вимогам безпеки — знаходиться на станціях метро. Тому і перший дзвоник тут пролунав під землею.

У всіх районах, окрім Красноградського району нашої області – це південь – заборонено офлайн освіту у будь-якому вигляді.

Євген Іванов

Заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації

У Запорізькій області офлайн працюватимуть 122 школи.

Сьогодні понад 46 тисяч учнів Запорізької області повертаються за парти. Офлайн починають працювати 122 школи. Пріоритет — безпека. Заняття відбуватимуться в укриттях, що гарантує безпечне перебування дітей. Ми прагнемо повернути до шкіл усіх 55 тисяч учнів, тому продовжуємо будувати підземні школи. Перші з них відкриються вже цієї осені.

Іван Федоров

Начальник Запорізької ОВА

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України повідомив про запровадження в українських школах інспекторів з освітньої безпеки. Вони будуть виконувати роль посередників між школою, батьками, дітьми та вчителями. Серед обов’язків такого фахівця:

  • профілактика надзвичайних ситуацій,
  • організація пропускного режиму,
  • взаємодія з усіма учасниками освітнього процесу,
  • комунікація з екстреними службами,
  • реагування на правопорушення та, у разі необхідності, виклик поліції.

Гучні справи

Правоохоронці повідомили про підозру трьом особам, які незаконно переправили через державний кордон народного депутата Артема Дмитрука, підозрюваного у низці нападів. Було встановлено, що 23 серпня цього року депутат незаконно перетнув державний кордон України у напрямку Республіки Молдови в районі пункту пропуску «Павлівка» в зоні відповідальності відділу прикордонної служби «Велика Комарівка» прикордонного загону ДПС України. За даними правоохоронців, «операцію» було ретельно сплановано та завчасно організовано.

Начальнику управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області вручили підозру в перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів. Медійники видання “СтопКор” стверджують, що посадовець напав на їхню знімальну групу 18 липня цього року.

Генпрокуратура нарешті домоглася через суд обрання запобіжного заходу столичному блогеру, який ухилився від сплати понад 200 млн грн податків, та його спільнику. Суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою. Але наразі він перебуває у розшуку.

Також змінено раніше обраний запобіжний захід його спільнику на тримання під вартою із можливістю внесення 45 млн 420 тис грн застави та взято під варту в залі суду. За даними ЗМІ, мова йде про блогера Олександра Слобоженка. Про розкриття схеми по несплаті податків у БЕБ повідомили 16 серпня.

У кількох регіонах на півдні України викрили трьох членів групи та організатора серії підпалів автівок військовослужбовців ЗСУ та представників інших Сил оборони України. Спецоперацію провели в Херсоні, Одесі та Миколаєві, затриманим повідомили про підозри. Координатором однієї з груп диверсантів виявився колишній в’язень з Херсонщини, який раніше відбував покарання за наркоторгівлю. До своєї діяльності він залучив співмешканку та ще двох кримінальників, з якими познайомився під час перебування у тюрмі.

Очільниця Товариства польсько-українського примирення Кароліна Романовська стала однією із перших людей у Польщі, хто подала приватний запит до президента Володимира Зеленського щодо ексгумації жертв Волинської трагедії.  Романовська звернулася з проханням про гідне поховання 18 людей, включно з членами її сім’ї, вбитих у селі Угли на території нинішньої Рівненської області.

Як тільки у 2022 році почалася війна, ми одразу ж кинулися допомагати і донині стоїмо на боці України. Ми знаємо, що УПА в 1940-х роках становила лише невеликий відсоток від усього українського населення.

Кароліна Романовська

Очільниця Товариства польсько-українського примирення

Міжнародні новини

Міжнародний злочинець володимир путін прибув до Монголії, де його зустріли із найвищими почестями. путін прибув до Улан-Батора на особисте запрошення президента країни Ухнагійна Хурелсуха. Ця поїздка кремлівського ватажка стане першим його візитом до країни, яка ратифікувала Римський статут майже за 18 місяців, коли було видано ордер на арешт диктатора за звинуваченнями у військових злочинах в Україні.

Це офіційний візит, під час якого диктатор має зустрітися у вівторок з монгольським лідером Ухнаа Хурелсухом. Разом вони візьмуть участь у церемонії з нагоди перемоги радянських і монгольських військ над японською армією у 1939 році, яка захопила Маньчжурію на північному сході Китаю. Спостерігачі відмічають, що привід злітати за кордон для путіна вигадали спеціально кремлівські політологи. А головною метою є в черговий раз показати безпорадність міжнародних правових інституцій перед узурпаторами влади.

Читайте також

Підсумки тижня: Рекордна ракетна атака, звільнення Олещука та втрата першого F-16

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь