ЗАЕС знову перебуває у зоні підвищеного ризику через обстріли рф

Політика

Запорізька атомна електростанція, окупована російськими військами, у черговий раз перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки. Наразі вона з’єднана лише однією лінією електропередачі з українською енергосистемою.

Про це повідомляє пресслужбу «Енергоатом».

Зазначається, що на підвищення рівня небезпеки вплинув російський обстріл 2 вересня. Під час нього сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній. Енергоатом повідомляє, що саме через неї тимчасово окупована Запорізька АЕС отримує живлення від енергосистеми України, щоб мати можливість забезпечити власні потреби.

«В разі її пошкодження, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів», – йдеться у повідомленні компанії.

В Енергоатомі пояснили, що саме ці насоси охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.

«Українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт лінії, адже існує реальна загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами», – заявили у компанії.

Повідомляється, що цю лінію українські фахівці відремонтують як тільки їм буде гарантована безпека.

Раніше директор «Укренерго» Володимир Кудрицький говорив, що потенційний обмін захопленої частини Курської області рф на Запорізьку атомну електростанцію є науковою фантастикою. Цей варіант активно обговорювали у соцмережах.

Президент України Володимир Зеленський під час форуму «Україна 2024. Незалежність» заявив, що операція у Курській області є одним із етапів на шляху закінчення війни з росією.

У Латвії наголошують, що самооборона України, згідно з положеннями ООН, включає право Києва завдавати ударів по військових обʼєктах на території росії. Тому українська операція у Курській області є елементом самозахисту.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь