Жінок у Єврокомісію: Фон дер Ляєн посилює тиск на країни ЄС

Політика, Світ

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн посилює тиск на країни ЄС, щоб вони висунули до складу наступної Європейської комісії жінок.

Про це пише Politico з посиланням на джерела.

В ЄС вже вказали на ризик «збентеження» для інституції, яка публічно просуває гендерну рівність та виконує роль «комісара з питань рівності», якщо фон дер Ляєн суттєво не досягне паритетного представництва жінок та чоловіків у ЄК.

Це може затьмарити той факт, що три найважливіші посади в ЄС обійматимуть жінки: фон дер Ляєн на посаді президентки Єврокомісії, естонка Кая Каллас на чолі зовнішньополітичної служби ЄС та президентка Європарламенту Роберта Мецола.

Для Урсули фон дер Ляєн формування команди з 26 комісарів з країн-членів Європейського Союзу й досягнення гендерного паритету стало несподіваним викликом, вважают в ЄК. Наразі національні столиці подали девʼять кандидатур жінок, окрім самої фон дер Ляєн.Експерти та політики, які погоджуються з проханням фон дер Ляєн, вважають, що її комісія може виявитися менш колегіальною та зрештою менш ефективною через недостатню кількість жінок за столом переговорів.

Раніше завдяки зусиллям фон дер Ляєн Бельгія заявила, що надішле жінку-комісара, а Румунія погодилася замінити запропонованого нею комісара-чоловіка на жінку-комісара.

Ще троє дипломатів, які розмовляли з Politico, заявили, що фон дер Ляєн тиснула щонайменше на пʼять менших країн ЄС, включаючи Словенію та Мальту, щоб ті розглянули можливість заміни кандидатів-чоловіків, яких вони висунули, на кандидатів-жінок.

Як повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, в новому складі Єврокомісії з’явиться окрема посада комісара з питань розширення.

Бельгія, яка через переговори про формування нової урядової коаліції не встигла вчасно подати свою кандидатуру в єврокомісари, обрала на цю роль чинну голову МЗС Аджу Лябіб.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні ненадовго перервала свою літню відпустку, щоб зустрітися з віцепрем’єром Маттео Сальвіні для обговорення італійської кандидатури на посаду єврокомісара.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь