Чиновника Міноборони спіймали на вимаганні хабарів у поранених бійців

Політика

Керівник відділу Департаменту фінансів Міністерства оборони вимагав і отримував хабарі за безперешкодне нарахування соцвиплат солдатам, які дістали поранення на передовій.

Про це повідомила Служба безпеки України. Діяв чиновник разом із двома спільниками – начальником фінансової служби військової частини та колишнім військовослужбовцем.

Викрили зловмисників СБУ та Національна поліція у взаємодії з управлінням внутрішньої безпеки Міноборони та керівництвом Збройних сил України.

Слідством встановлено, що в обмін на хабарі фігуранти обіцяли важкопораненим воїнам безперешкодне нарахування встановлених законом виплат через отриману інвалідність.

На сьогодні задокументовані факти одержання зловмисниками неправомірної вигоди загальною сумою понад 300 тисяч гривень.Правоохоронці затримали всіх трьох фігурантів «на гарячому» після передачі їм одного з траншів.

Очільнику відділу Міноборони оголошена підозра за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Злочинні дії двох його спільників кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 та ст. 368 ККУ – пособництво у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержанні неправомірної вигоди службовою особою.

Вирішується питання про обрання зловмисникам запобіжного заходу. Підозрюваним загрожує до десяти років за ґратами з конфіскацією майна.

Нагадаємо, майже 27% військовослужбовців вдавались до «неформальних платежів» за медичні послуги в період реабілітації після поранень. Серед цивільних цей показник становив 35,8%. Військовим довелося в середньому платити 14,5 тис. грн, цивільним – 4,932 тис. грн.

Раніше Оболонський районний суд заарештував на 60 діб двох медиків, затриманих за вимагання хабаря у ветерана АТО. Вони оцінили встановлення йому групи інвалідності у більш ніж 40 тис. грн, дома у лікарів знайшли гроші, отримані від 20 інших ветеранів.

Також ми писали, що лікаря-хабарника було затримано на Житомирщині. Там ординатор військового шпиталю вимагав та отримав від пораненого військовослужбовця хабар за видачу направлення для проходження медкомісії про призначення групи інвалідності з зазначенням, що поранення пов’язане із захистом Батьківщини.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь