Чехія ускладнить життя росіянам, які хочуть отримати її паспорт

Політика, Світ

У чеському парламенті планують заборонити надавати громадянство Чехії для росіян, якщо вони пере цим не відмовилися від громадянства росії.

Про це повідомляє Blesk.

Поправку, запропоновану депутатом Мартіном Екснером, уже схвалив комітет із питань безпеки нижньої палати парламенту Чехії та підтримав міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Вона передбачає, що росіяни, які бажають отримати такі ж привілеї, як і громадяни Чехії, повинні будуть відмовитися від свого російського громадянства. Виняток можуть зробити, наприклад, для шукачів притулку.

«Ми не можемо допустити, щоб у той час, коли росія здійснює ворожі дії не тільки проти України, але й проти нас та інших країн ЄС, її громадяни могли отримати чеське громадянство, а отже, і всі пов’язані з ним права», – пояснив Екснер.За даними МВС Чехії, кількість людей, які подають заяви на отримання чеського громадянства, в останні роки зростає. При цьому у 2023 році росіяни становили чверть усіх іноземців, що подали заяви на отримання чеського громадянства.

Нагадаємо, починаючи з 3 липня Чехія перестала визнавати звичайні закордонні паспорти рф, і пускатиме тепер росіян лише з біометричними.

Це сталося після того, як виявилося, що паспорта з небіометричними даними використовували російські агенти, які влаштували вибухи у Врбетицях. За даними слідчих Bellingcat, у підготовці вибухів на військових складах у Врбетіце у жовтні 2014 року, брали участь як мінімум шість агентів ГРУ рф з підрозділу 29155, члени якого здійснюють акти насильства за межами Росії. Зокрема, до інциденту причетні «Олександр Петров» та «Руслан Боширов» – російські спецпризначенці, яких підозрюють в отруєнні екс-агента ГРУ рф Сергія Скрипаля у британському Солсбері.

Диверсія була організована спецслужбами рф через те, що Україна отримала велику кількість зброї від власника складів – болгарського бізнесмена і торговця зброєю Еміліана Гебрева. Згодом Київ використав цю зброю у війні з росією на Донбасі.

⚡⚡⚡ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь