“Без світла по 16 годин”: вже названі міста, де взимку будуть найдовші відключення

Суспільство

Енергетики для українців мають погану новину і дуже погану. Так, найгірша ситуація з електропостачанням узимку буде у Києві, Одесі та Харкові. Але багато залежить від температури повітря.

Кияни взагалі ризикують сидіти в темряві по 16 годин на добу, заявив директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка в інтерв’ю ТСН.

За словами експерта, в Україні об’єднана енергосистема, а ці три міста є “слабкими місцями” у ній.

“Харків взагалі під прямим вогнем, там будь-яка підстанція і будь-яка потужність, що генерує, може бути в будь-який момент розбита. Там найвищі ризики військові. Київ і Одеса — величезні пункти споживання. В Одесі генерації власної майже немає, там зараз встановлюються генеруючі потужності, які дай Бог прикриють водопостачання. Це буде дуже добре, якщо вони встигнуть запустити те, що має закрити водопостачання та хоча б половину теплопостачання на місто, бо це критично важливі речі», — зазначив Харченко.

Столицю України він назвав “шалено дефіцитним містом”. Він нагадав, що для Києва будували Чорнобильську АЕС, щоби забезпечити його електроенергією.

“Києву взимку не вистачає 700-900 мегават потужності, які треба завести ззовні. Якщо їх нема звідки завести, давайте будемо відвертими, якщо Київ відрізатимуть від зовнішнього енергопостачання, кияни сидітимуть без світла по 16 годин на добу, і це буде нормально”, — сказав Харченко.

Директор Центру досліджень енергетики описав два сценарії того, як Україна може пройти опалювальний сезон. За першого сценарію, коли не буде морозів, російських атак та влучень по об’єктах енергоінфраструктури, відключення триватимуть 4-8 годин на добу.

Якщо нам не пощастить, то при температурі повітря нижче 10-15 градусів варто готуватися до відключень по 12-16 годин.


Копіювати

Залишити відповідь