ЄС може заблокувати кошти для Словаччини через відхід від демократії, – ЗМІ

Політика, Світ

Європейський Союз працює над пропозицією засудити Словаччину через ерозію демократичних норм. Це може призвести до утримання блоком коштів, які виділили для країни.

Про це повідомляє Bloomberg.

Європейська комісія підготувала рішення про запуск процедури після рішенням популістського прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо скасувати спеціальну прокуратуру. Вона займалася деякими корупційними справами, пов’язаними з фондами ЄС, повідомили агентству джерела, знайомі з цим питанням.

Наразі процес знаходиться на початковому етапі та вимагатиме схвалення голови комісії Урсули фон дер Ляйєн.

У Словаччині близько 80% усіх державних інвестицій фінансуються за рахунок фондів ЄС, тому будь-які потенційні проблеми з фінансуванням стануть серйозним ударом для цієї держави-члена ЄС та єврозони, яка вже стикається з проблемами надмірного дефіциту державних фінансів.Одна з пропозицій полягає в тому, що комісія використовує так званий механізм обумовленості, який дозволяє ЄС заморожувати фінансування, якщо його гроші перебувають під загрозою.

Таким чином ЄС зможе утримати частину з 12,8 млрд євро (14,2 млрд доларів) фондів згуртування, які виділили Словаччині із бюджету блоку, повідомили джерела.

Комісія також вивчає можливість вилучення всіх або частини 2,7 млрд євро грантів на боротьбу з COVID. Словаччина отримала ці гроші в рамках видатків ЄС на порятунок від пандемії, розповів один із співрозмовників агентства.

Спеціальна прокуратура була умовою, включеною до розподілу цих коштів.

Словаччина стане другою країною, що підпаде під дію механізму обумовленості ЄС після того, як блок заморозив 6,3 млрд євро із фондів єдності Угорщини через порушення Будапештом верховенства закону.

Раніше президент Словаччини Петер Пеллегріні підтвердив, що його країна не бойкотуватиме угорське головування в Раді Європейського Союзу.

Європейська комісія попередила про юридичні наслідки Словаччину, уряд якої хоче законодавчо обмежити діяльність неурядових організацій та ЗМІ.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь