НАЗК перевірить нардепа від “Батьківщини”, який є фігурантом одного з журналістських розслідувань: що цікавого в його декларації

Політика

Наступним, про кого ми розповімо в матеріалі, буде нардеп від партії “Батьківщина” Іван Іванович Крулько. Його життя також перевірятиме НАЗК. Про нього випустили розслідування журналісти Bihus.Info і знайшли чимало “співпадінь” у нього та його оточення. 

Редакції вдалось з’ясувати, що у нардепа та його молодшого брата, депутата в Закарпатській облраді від “Батьківщини” Василя Крулька є зв’язки з Apartel. Це управляюча компанія, яка створює та розвиває туристичні локації на Заході України і будує там відпочинкову нерухомість. 

Готельно-ресторанний бізнес з’явився та розростається після потрапляння Івана Крулька до Верховної Ради. Свіжий об’єкт відкрили вже під час повномасштабного вторгнення рф. Попри те, що брат нардепа навіть згадує себе серед партнерів у цьому бізнесі, жоден з двох Крульків не фігурує у ньому юридично і, відповідно, не декларував цей бізнес”, – зазначається у розслідуванні. 

Цікаво, чи не так? Аби не вдаватись в подробиці, радимо перейти на посиланням і ознайомитись із розслідуванням. А ми поки розповімо вам про те, що ж задекларував нардеп в своїй декларації і чому його хоче перевірити НАЗК. Ба більше, саме він був одним з тих, хто не підтримав відкриття реєстру електронних майнових декларацій.

Чоловік родом із Закарпаття (село Грушово), наразі проживає в Києві. В депутатстві з 2014 року і є одним із заступників Юлії Тимошенко. На офіційному порталі Верховної Ради України сказано, що чоловік є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Головою Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄС – Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ) та Співголовою групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою. Більше на картинці:Нардеп має дружину – Інну Валеріївну Крулько та двох доньок – Анну Іванівну та Христину Іванівну Крулько. Дружина, згідно з даними порталу YouControl, є ФОП. Основна діяльність – роздрібна торгівля книг в спеціалізованих магазинах. Також вона займається іншими видами освіти, веб порталами, обробленням даних, розміщенням інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність

Майно 

Згідно з останньою поданою декларацією за 2023 рік, чоловік має лише земельну ділянку в селі Русанів на Київщині. Площа землі –  1 200 м2. Придбав ділянку 27 серпня 2010 року. Вартість невідома. 
 Вся інша нерухомість на дружині, а вона володіє:

  • земельною ділянкою в селі Любимівка на тимчасово окупованому лівому березі Херсонщини. Площа землі –  52 142 м2. Придбала ділянку 27 грудня 2007 року. Вартість також невідома. 
  • квартирою в Києві площею в 56.1 м2. Придбала її 27 вересня 2018 року за 1 846 345 грн. 
  • квартирою в Києві також площею в 56.1 м2. Придбала житло 4 лютого  2019 року за 1 846 345 грн.

Обома помешканнями користується нардеп та діти подружжя.  

Також жінка має у власності: 

  • машиномісце в Києві площею в 13 м2, яке вона придбала 27 вересня 2018 року. Вартість – 700 000 грн. 
  • гараж в Києві площею в 21.3 м2. Приміщення було придбане 30 серпня 2019 року. Вартість невідома. 

А потім ми побачили цікавинку. 10 квітня 2020 року Інна Валеріївна стала власницею апартаментів в селі Шаян на Закарпатті. Площа помешкання – 67.2 м2. Апартаменти були придбані в комплексі, який побудувала компанія Apartel. Вартість, згідно з декларацією, 483 840 грн. Але чи дійсно вартість була такою?

Транспорт

1 жовтня 2020 року Іван Іванович Придбав автомобіль AUDI Q7 2020 року випуску за 2 379 600 грн.

Але звідки такі кошти? 

Дохід

За 2023-ій держслужбовець вказав, що заробив 655 415 грн на роботі у Верховні Раді України.

Інші кошти заробила дружина:

  • 1 600 грн від ТОВ “Апартель Шаян” за надання майна в оренду,
  • 6 400 грн за надання майна в оренду. Кошти заплатив Михайло Олександрович Рацин,
  • 7 350 грн від ТОВ Літературна агенція “Піраміда”,
  • 87 100 грн від ФОП Максименко Сергій Дмитрович як заробітну плату, отриману за основним місцем роботи,
  • 578 050 грн від ТОВ “ЕСГ-УКРАЇНА” як дохід, виплачений самозайнятій особі. 
  • 5 289 400 грн від ТОВ “МОНОЛІТ-ХУСТ” як дохід, виплачений самозайнятій особі. 

Чималі суми, чи не так? А давайте поглянемо детальніше на ці компанії.

За даними сервісу Opendatabot, ТОВ “ЕСГ-УКРАЇНА” було зареєстровано 14 липня 2015 року в Києві. Вид діяльності – комплексне обслуговування об’єктів. Також компанія займається електромонтажними роботами, монтажем водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування тощо. Статутний капітал – 24 222 грн. Директором підприємства є Владистав Анатолійович Шостак. Власник – Дейвідас Яцка, уродженець Литви. 

ТОВ “МОНОЛІТ-ХУСТ”, згідно з даних Opendatabot, було засновано 8 квітня 2021 року в місті Хуст що на Закарпатті. Компанія є посередником  у торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами. Також МОНОЛІТ-ХУСТ займається виготовленням виробів із бетону для будівництва, виробництвом бетонних розчинів, готових для використання, виробництво сухих будівельних сумішей та іншими роботами в будівельній справі. 

А ще компанія надає власне чи орендоване нерухоме майно, транспортні засоби, вантажні автомобілі, сільськогосподарські та будівельні машини в оренду в оренду.

Керівником підприємства є Іван Володимирович Шверя. Він же виступає власником та засновником. 

Однак, чомусь, розмір статутного капіталу у цій компанії всього 1 000 грн. Тоді як компанія може здійснювати таку діяльність і платити самозайнятій особі аж 5 мільйонів гривень?

Грошові активи

Цього у Івана Івановича та його дружини чимало. В 2023 році чоловік задекларував:

    • 43 280 грн на рахунку в Універсал Банк,
    • 46 317 грн на рахунках в Ідея Банк,
    • 171 598 на рахунку в Правекс Банк,

 

  • 2 300 000 грн в готівці.

 

Дружина вказала:

    • 46 грн на рахунку в Правекс Банк,
    • 967 грн на рахунку в Ідея Банк,
    • 101 881 грн на рахунку в Універсал Банк,

 

  • 2 500 000 грн.

 

Разом подружжя зберігає 5 164 089 грн.

Цікаво те, що в 2022 році в нардепа було 2 100 000 грн, в його дружини – 1 900 000 грн. За рік сума в чоловіка збільшилися на 200 000 грн, в дружини – на 600 000 грн. 

Рахунки в банках

Іван Іванович є власником рахунку в:

  • Ідея Банк,
  • Правекс Банк,
  • Універсал Банк.

Інна Валеріївна володіє рахунком в Правекс Банк, Універсал Банк та британському HSBC UK Bank plc. 

Однак це ще не все. Іван Іванович володіє торговельною маркою. Придбав її 2 лютого 2022 року. Вартість невідома. 

Також він є власником корпоративних прав на Всеукраїнську Громадську Організацію «Ліга народних адвокатів». ВГО з’явилась в політика 17 жовтня 2008 року. 

А ще чоловік є президентом в Федерації біатлону України.  

Дружина володіє правами на Гаражно-будівельний кооператив Теремок 2. 

Висновки

Гадаємо, кожен може зробити їх сам. Якщо не брати до уваги розслідування журналістів Bihus.Info, то до Івана Івановича виникають запитання. Наприклад, де живе нардеп і за які кошти придбав автомобіль вартістю в понад 2 мільйони гривень. 

Хочеться дізнатися й те, звідки такі збереження у подружжя. А ще яку діяльність здійснює Інна Валеріївна для ТОВ “МОНОЛІТ-ХУСТ”, що за рік отримує понад 5 мільйонів гривень. 

Думаємо, чимало деталей з’ясується після результатів перевірки від НАЗК. 

А ще UA.NEWS не полишає слідкувати за подробицями щодо справи про Дмитра Вербицького

Мова про екс заступника генпрокурора України, якого звуть Дмитро Вербицький. Не так давно UA.NEWS розповідали, що чоловік був героєм трьох розслідувань, в яких зʼясувалось наступне: 
Бажаєте дізнатись більше? Переходьте до нашого Telegram-каналу і результатів незалежної експертизи майна колишнього заступника. 

А як відреагувало керівництво країни?

Спочатку депутати ВР викликали Генпрокурора України Андрія Костіна до Ради (спойлер – Костін так і не прийшов до ВР). Потім Вербицький «виявив бажання» і пішов з посади заступника генпрокурора. А згодом НАБУ зайнялось пошуком цікавинок, прокуратура почала домагатись кримінального покарання щодо Вербицького і наразі справа перебуває під особистим контролем директора НАБУ та прокурора. 

Тож слідкуємо як за деталями розслідування щодо низки компаній, так і за справою Вербицького. 

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь