Японія почала вилучати розплавлене ядерне паливо на дні Фукусіми

Політика, Світ

Через понад 13 років після найгіршої ядерної катастрофи з часів Чорнобиля, компанія Tokyo Electric Power Co. (Tepco) почала вилучати розплавлене радіоактивне паливо з дна одного з пошкоджених реакторів Фукусімської атомної електростанції.

Про це пише Bloomberg.

Цей процес розпочався у вівторок на реакторі №2 АЕС Фукусіма Даїчі, яка зазнала аварії в 2011 році після потужного землетрусу та цунамі, що призвели до відключення резервного електропостачання.

Компанія Tepco планує вилучити лише 3 грами палива, змішаного з іншими уламками, у межах демонстраційної програми для цього безпрецедентного очищення, яке триватиме десятиліттями та коштуватиме 23 трильйони єн ($161 мільярд). Компанія спочатку планувала розпочати процес минулого місяця, але план було призупинено через помилку у процедурі.

Для вилучення радіоактивного матеріалу було розроблено роботизовану руку, яка нагадує вудку. Її керуватимуть дистанційно, а металевий затискач, схожий на кіготь, опускатиметься для захоплення невеликих уламків.Однією з найбільших перешкод у процесі очищення є видалення 880 тонн радіоактивного матеріалу, зокрема і розплавлене паливо та металеві оболонки, на дні трьох реакторів. Компанія Tepco проводить демонтаж разом з урядом Японії, але процес видалення залишається складним через високий рівень радіації.

Зазначимо, 11 березня 2011 року землетрус і цунамі призвели до найбільшої аварії на японській атомній електростанції «Фукусіма-1». Аварія, внаслідок якої розплавилася активна зона реакторів відразу на трьох енергоблоках та спричинила вибух, стала наймасштабнішою в атомній енергетиці після трагедії на Чорнобильській АЕС в 1986 році. Понад 18 000 людей загинули.

У квітні 2021 року Японія схвалила план скидання до моря понад одного мільйона тон забрудненої води зі зруйнованою атомної електростанції Фукусіма.

Залишити відповідь