Вітчизняний дрон “Вепр”, який розроблений і виготовляється в Україні, витримав 16 скидів

Війна

Вітчизняний дрон “Вепр”, який розроблений і виготовляється в Україні, витримав 16 скидів

Вепр” працює на такій частоті, яку противник наразі не здатен заглушити своїми системами РЕБ.

Наземні роботизовані комплекси (НРК), як і інші безпілотники, стали справжнім геймченджером у російсько-українській війні. Зараз українські військові використовують новинку – безпілотний роботизований комплекс “Вепр”, який допустили до експлуатації в ЗСУ зовсім нещодавно. 

Про роботу цього комплексу розповіловидання АрміяInform, кореспондентам якого вдалося побачити його в дії. Зазначається, що “Вепр” розробили українські інженери, виготовляється цей дрон також в Україні. Він може доставляти боєприпаси та різні вантажі, проводити евакуацію поранених з поля бою, а також – мінувати територію. 

“Працюємо з “Вепром” близько трьох місяців, ще з бойового злагодження, отримавши саперний та евакуаційний дрони. Наразі бійці для виконання завдань найбільше покладаються саме на нього”, – розповів командир відділення наземних роботизованих систем з “Гонору” Вадим з позивним “Ара”.

Окрім “Вепра”, у підрозділі Вадима є й інші українські наземні роботизовані комплекси. Йдеться про “Терміт”, “Мул” та “Рись”. Проте, за словами командира, “Вепр” є найбільш функціональним.

“Крайній раз його використовували біля одного з населених пунктів. І п***ри зробили по ньому 16 скидів, “мавік” за “мавіком”, але йому нічого не сталося, він далі їхав виконувати свою роботу”, — розповідає Вадим.

Військовий “Логіст” каже, що навчитися керувати “Вепром” легко, якщо ви колись грали на PlayStation. 

Видання зазначає, що днями цей НРК евакуював з поля бою важкопораненого військового. Захисника вивезли приблизно за дві години. Ба більше, під час однієї з операцій “Вепр” два тижні забезпечував бійців боєприпасами та іншими необхідними речами. Для виконання цих задач дрон має причіп – комплекс може тягнути до тонни ваги, а самого “Вепра” фактично неможливо перевернути. 

“Підвозили воду, БК, різне обладнання, росіяни ніяк не могли зрозуміти, як наші трималися весь цей час, адже не помічали цих доставок”, – кажуть військові. 

За потреби на такі платформи можна встановити турель з кулеметом. За допомогою неї можна дистанційно атакувати позиції противника. 

“Під час бойової роботи наземний дрон супроводжується “мавіком”, оператор якого корегує маршрут. “Вепр” працює на такій частоті, яку противник наразі не здатен заглушити своїми системами РЕБ. Дрон має досить потужну батарею, якої вистачає приблизно на півтори доби роботи залежно від навантажень. На полігоні “Вепр” проїжджав дистанцію до 6 кілометрів. Проте в бойових умовах потреби у такій дальності поки що не було, оскільки підрозділ працює близько до “нуля””, – розповідає АрміяInform.

Хвoра на pак Кейт Мiддлтон поpушила мoвчання і нaтякнула на повеpнення
Принцеса Кейт Міддлтон несподівано повернулася до соціальних мереж і написала важливе повідомлення.

У Воронезькій області РФ вночі загорівся та почав вибухати склад боєприпасів (відео)
Вибухи відбуваються на складі боєприпасів в Острогозькому районі.

МІНІСТР ОБОРОНИ НІДЕРЛАНДІВ ПОЯСНИВ, ЧОМУ НАТО НЕ ЗАКРИВАЄ НЕБО НАД УКРАЇНОЮ
«Ми маємо зважувати, чи вигоди переважають ризики», – Брекельманс

Залишити відповідь