Таємничі “Привиди Фенікса”: родина американських дронів на озброєнні України, – Forbes

Війна

Таємничі “Привиди Фенікса”: родина американських дронів на озброєнні України, – Forbes

Штурмові безпілотники Phoenix Ghost, які США постачають в Україну, залишаються загадкою протягом тривалого часу. Безпілотник ніколи не згадувався до того, поки у березні 2022 року адміністрація Байдена не оголосила про передачу Києву 121 безпілотна Phoenix Ghosts.

Як пише Forbes, ці безпілотники, очевидно, були дуже успішними, адже потім США пообіцяли Україні ще 580 “пташок”. В оголошенні про пакет допомоги в липні 2023 року згадувалося про “безпілотні літальні системи Phoenix Ghost і Switchblade”.

Ніяких офіційних подробиць про Phoenix Ghost ніколи не повідомлялося. Після шквалу згадок у звітах Міністерства оборони він зник. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі заявив у квітні 2022 року, що він “надає можливості, подібні до серії безпілотних систем Switchblade – подібні можливості, але не точні”. 

Більшість деталей розповів ексрадник Офісу президента Олексій Арестович. Він сказав, що Phoenix Ghost переносила одна людина. Безпілотник мав боєголовку, ефективну проти середньої броні, і час польоту до шести годин. В Україні він має 60% ураження транспортних засобів.

Нічого з цього не було підтверджено офіційними особами США, і жодних підтверджених зображень чи відео з фантомним дроном ніколи не з’являлося. Офіційних згадок про це не було з 2022 року.

Фенікс безслідно зник: чи існував він взагалі?

Phoenix Ghost – це справжня техніка, яка постачається та використовується українськими силами на регулярній основі та має вражаючі нові можливості. І щось, дуже схоже на Phoenix Ghost, було використано для нападу на російську територію.

Зображення дрона у вільному доступі немає. Втім, деякі деталі розповів віцепрезидент компанії Aevex Aerospace Скіп Арні.

“Це чудовий приклад здатності швидкого реагування, і ми фактично отримали запит на створення системи. Це приклад систем, які різняться за радіусом дії, корисним навантаженням та типом”, – сказав він.

Під егідою Phoenix Ghost працює кілька різних безпілотників, а не окремий дрон. У квітні 2024 року на Summit Army Aviation Mission Summit 2024 Aevex представила боєприпас під назвою Atlas. У нього є старший брат “Домінатор”, який ще не виставлявся. 

“Атлас” виглядає як краща версія російського “Ланцета”, а “Домінатор” нагадує менший “Шахед” для ураження далеких цілей. Важливо, що в літературі компанії Atlas і Dominator описані як “випробувані в бойових умовах”. Це переконливо вказує на те, що обидва типи є елементами родини “Привидів Фенікса”, відправлених в Україну

“Уряд США надав боєприпаси для підтримки конфлікту в Україні. Aevex Aerospace Loitering Munitions дають реальні робочі результати, які значно перевершують конкурентів”, – зазначають у компанії.

Обидві “пташки” але мають дуже різні конструкції. “Атлас” має крила в 1 м завдовжки з розмахом 1,6 м. Загальна вага – 10 кг , включаючи 3,5 кг боєголовку, яка може бути осколковою або протиброньовою. Час польоту становить “1-2 години” зі швидкістю 90 км/год із дальністю 120 км. Він має пропелер, який, ймовірно, приводиться в дію від електродвигуна. З таким діапазоном він був би дуже корисним для знищення радарів, ППО, реактивної артилерії та інших цілей великої дальності.

Більший Dominator має подвійну конструкцію стріли, довжину 1,5м і розмах крил 5 м. Злітна вага становить 45 кг з корисним навантаженням 16 кг. Як і більшість дронів середнього розміру, Dominator має газовий двигун і пропелер. Він літає “5+ годин” зі швидкістю 90+ км/год із дальністю понад 640 км, що робить його більш стратегічною зброєю.

Більше дронів для України

На сайті Aevex зазначено: “На сьогодні понад 4000 БПЛА літакового типу доставлено користувачам за кількома урядовими контрактами США”.

Допомога США, описана вище, становить 1800 безпілотників. Ймовірно, були додаткові неоголошені партії.

4000 дронів протягом приблизно 30 місяців – це в середньому близько 130 на місяць. Але цифри зростають. У червні генеральний директор Aevex Брайан Радуенз заявив, що компанія “доставляла понад 300 дронів на місяць для конфлікту в Україні”. Це свідчить про те, що рівень пропозиції збільшився більш ніж удвічі. Це не дивно, враховуючи, що компанія відкрила новий завод у Флориді.

Завод продовжує розвиватися. У липні компанія Aevex оголосила про розширення цього заводу. Завод розрахований на виробництво приблизно 450 бортів на місяць у 1,5 зміни, з потенціалом збільшення максимальної швидкості до 1000 бортів на місяць у три зміни.

Цей оптимізм і темпи зростання свідчать про те, що клієнти задоволені продуктивністю Phoenix Ghost. Радуенц каже, що цього року виручка досягне півмільярда доларів. Середня вартість одного дрона виглядає приблизно нижче 130 000 доларів, що є низьким показником за стандартами США.

Радуенц каже, що ситуація в Україні спонукала прогрес у галузі. Електронна боротьба та глушіння розвивалися швидко. І Atlas, і Dominator мають “візуальну навігацію, щоб автономно ідентифікувати та стежити за орієнтирами чи об’єктами в навколишньому середовищі, забезпечуючи точне позиціонування та пошук шляху без опори на GPS”.

Такий тип наведення робить безпілотники стійкими до перешкод під час ураження статичних цілей. Дрони мають сітчасте радіо, яке стійке до перешкод.

Схоже, що дрони також мають термінал наведення для виявлення, ідентифікації та наведення на цілі. Боєприпаси Aevex досягають автономного польоту за допомогою алгоритмів і злиття датчиків, що дозволяє їм орієнтуватися, приймати рішення та виконувати місії без прямого втручання”. 

Це може, наприклад, означати, що як тільки дрон переміститься до певного місця, він може шукати певний об’єкт, наприклад радіолокаційну станцію, і накреслити траєкторію для атаки на нього. Вони навіть можуть бути здатні до повністю автономних ударних операцій.

Дрони можна легко переконфігурувати за допомогою ряду датчиків та іншого корисного навантаження. Dominator описується як багатоцільовий дрон; його можна використовувати для односторонніх атак або відновити та повторно використовувати в кількох місіях, включаючи збір розвідданих, ретрансляцію зв’язку, радіоелектронну боротьбу та навіть “встановлення точного датчика”.

Росіяни використовують розвідувальні безпілотники в тісній взаємодії з “Ланцетами” та іншими ударними безпілотниками для виявлення цілей. Phoenix Ghost, ймовірно, працює як комбінація мисливців і вбивць довготривалих розвідувальних безпілотників, які працюють з декількома дронами-камікадзе. Інші можуть діяти як ретранслятори зв’язку або забезпечувати підтримку радіоелектронної боротьби.

У Воронезькій області на складі боєприпасів знищено північнокорейські ракети, – ЦПД
У Воронезькій області завдано удар по військовому складу. Відомо, що там знаходились північнокорейські ракети. Про це повідомляє голова ЦПД Андрій Коваленко.

Не встигли отримати корейську балістику для ударів по Україні, як знов у Росії палає склад з боєприпасами
Пожежа триває з ночі – рятувальники не можуть її погасити через постійну детонацію.

ЗСУ ВПЕРШЕ ЗБИЛИ ВИСОТНИЙ ДРОН РОСІЯН ПІД ЧАС НЕБЕСНОЇ ДУЕЛІ
Полювання було надскладним, повідомили військові

Залишити відповідь