Новини дня: Візит прокурора МКС, дозвіл бити ATACMS по росії та атака дронів по Москві

Політика

До Києва прибув з візитом прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. Біля зруйнованого росіянами корпусу дитячої лікарні «Охмадит» він пояснив подальшу долю Монголії, яка відмовилася виконувати орден МКС на арешт військового злочинця володимира путіна. Очікується візит в Україну держсекретаря США Ентоні Блінкена та британського міністра закордонних справ Девіда Леммі, від яких можемо почути «добро» на використання їх балістичних ракет по цілям на території росії. Поки що армія диктатора путіна відбивається від українських дронів і чомусь влучає у свої житлові будинки.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 10 вересня 2024 року.

 

Важливий візит

10 вересня у Києві перебував прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Офісу прокурора МКС Бренда Дж. Голліс. Зокрема вони побували біля дитячої лікарні «Охмадит».
Тут було повідомлено, що Офіс Генерального прокурора спільно зі СБУ встановили одного з причетних до організації та вчинення удару по дитячій лікарні російського злочинця. Їм виявився уродженець Одеси генерал-лейтенант ЗС рф, колишній командувач дальньої авіації Військово-повітряних сил Повітряно-космічних сил ЗС рф, нині командувач Військово-Повітряними силами рф – заступник головнокомандувача Повітряно-космічними силами рф Сергій Кобилаш.За даними слідства, саме цей виродок 8 липня 2024 року наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МС крилатою ракетою Х-101 по приміщенню дитячої лікарні. Приблизно о 10 годині 45 хвилин вона влучила в один із лікувальних корпусів, у якому на той час оперували двох дітей.

Ракети такого типу використовують для ураження наземних цілей із заздалегідь відомими координатами. Тоді загинуло двоє цивільних людей – молода лікарка та дідусь маленької пацієнтки. Щонайменше 34 людини, серед яких дев’ять дітей, отримали поранення.

Перебуваючи у Києві, Карім Хан заспокоїв громадськість, що провал з затриманням російського диктатора володимира путіна у Монголії насправді ще не провал.

Не треба розчаровуватися, результати ми побачимо, але це не буде легко. Ми рухаємося до реального застосування права і робимо це разом. Це вперше за два роки… відтоді, коли були видані ордери на арешт. Він уперше був на території країни-підписанта Римського статуту. Задокументовано, що інших країн, які є членами МКС, він не відвідував…. Тому зрозуміло, що ордери на арешт уже працюють.

Карім Хан

Прокурор Міжнародного кримінального суду

Він додав, що виконання норм і співпраця в МКС не ідеальні – вже були випадки такого невиконання в минулому, коли держави не працювали із судом.

 

Дозвіл на ATACMS

Схоже, крига скресла у питанні дозволу ЗСУ бити по російським об’єктам на території країни-агресорки. Принаймні на це вказують майбутні переговори з цього приводу американських та британських союзників. Журналістка у Конгресі США видання The Hill Джулігрейс Бруфке зазначила у Твіттері (Х), що на цьому тижні Блінкен приїде з представником Великої Британії до Києва, щоб оголосити про дозвіл завдавати ударів по росії за допомогою ATACMS.

Голова Палати представників із закордонних справ Майкл МакКол сказав: «Я розмовляв з Блінкеном два дні тому, і він їде зі своїм колегою з Великої Британії до Києва, щоб по суті сказати їм, що вони дозволять їм [вдарити по Росії за допомогою ATACMS]» під час інтерв’ю зі мною на #TribFest24 у п’ятницю.

Джулігрейс Бруфке

Журналістка The Hill

Перед доброю новиною президент США Джо Байден зустрінеться з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером 13 вересня і пройде обговорення питання щодо надання Україні дозволу на удари по військових цілях вглибині росії. Як повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен на прес-конференції з британським міністром закордонних справ Девідом Леммі, це стане важливою темою переговорів.

Зміни в ухваленні судьбоносного для нас рішення відбулися у понеділок, 9 вересня, коли адміністрація президента США надіслала Конгресу секретну доповідь про свою стратегію щодо війни в Україні. Про це агентству Reuters розповіли три джерела.

«Помічник у Конгресі сказав, що довгоочікуваний звіт надійшов до законодавців у понеділок, і вони ще не мали можливості його переглянути. Два інших джерела, які побажали зберегти анонімність для обговорення секретної інформації, підтвердили, що вона була доставлена», – йдеться у матеріалі.

Атака на росію

Поки що росія відбивається від українських дронів і минула ніч стала пекельною у цьому плані. Як повідомило вороже російське Міноборони, 10 вересня вони позбивали 144 безпілотників. Дрони ловили у дев’яти регіонах росії, із них 20 – у Московській області.

Так ударно збивали, що пошкодили у житловому будинку понад 50 квартир. Українські OSINT-дослідники встановили, що у житловий будинок у Підмосков’ї влучили саме російські військові. Адже їх запустили з північно-західної сторони, тоді як дрони летіли з протилежного боку.

В цілому БПЛА атакували Домодєдово, Подільськ, Раменське, Люберці та Коломну у Підмосков’ї. Нічна атака Сил оборони на Підмосковʼя мала за мету уразити в/ч 61991 та складські приміщення 549-го ЗРП. За попередньою інформацією, на цих обʼєктах зберігались іранські ракети Fateh-360, поставки яких були підтверджені джерелами в ЄС та високопосадовцями Ірану.

Також збивали дрони над аеропортом «Жуковський» під Москвою. На летовище виникла пожежа. Затримали літаки у аеропортах Внуково, Домодєдово та Шереметьєво.

Також відбивалися від наших дронів у Брянській области поки що росії.

Надвечір надійшла інформація, що невідомі дрони літають біля аеродрому «Оленья» на Кольському півострові за 92 км на південь від Мурманська. Там базується стратегічна авіація росіян, яка здатна нести ядерні боєголовки.

Новини України

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів двогодинну прес-конференцію по результатам роботи уряду, який на минулого тижні було радикально змінено.

Зокрема Шмигаль повідомив:

  • У російському місті Тьоткіно місцевий цукровий завод скинув нечистоти у річку Сейм, що спричинило забруднення води органічними речовинами.
  • рф знищила всі теплоелектростанції, які забезпечували Харків теплом. Відтепер у місті працюватимуть мобільні котельні.
  • Отримання дозволу на використання далекобійної зброї проти військових цілей на території росії може бути ключовим фактором для перемоги у війні. Україна постійно веде переговори з міжнародними партнерами щодо цього питання.
  • За вісім місяців 2024 року Україна збільшила виробництво зброї вдвічі, порівняно з минулим роком. Зокрема, продовжує зростати виробництво дронів.
  • Фінансування одного військового коштує бюджету 1,2 млн гривень. Цьогорічний бюджет потребує додаткових 500 мільярдів гривень на армію: «коли ми планували бюджет 2024 року спільно з МВФ, одним із прогнозів партнерів було, що війна триватиме до літа 2024 року». Але нині ЗСУ потребує більшого фінансування.
  • «Економічне бронювання це не зовсім те, про що ми говоримо в принципі «воюй або працюй. Коли ми говоримо про принцип «воюй або працюй», ми хочемо вдосконалити цей підхід до бронювання. Сьогодні ми шукаємо шлях, як вирішити три проблеми: створення додаткових робочих місць, підвищення зарплати, питання повернення українців в Україну».
  • «Україна сьогодні веде оборонну операцію на всіх лініях фронту. Ми фінансуємо наші Сили безпеки та оборони, наші Збройні сили з одного бюджету. Немає окремих бюджетів на окремі оборонні або наступальні операції – в нас є один бюджет наших Збройних сил».
  • «Цю зиму ми точно пройдемо. В яких умовах ми будемо її проходити – буде видно по мірі того, як ми будемо рухатися в цей зимовий опалювальний сезон. І сьогодні пророкувати і робити сенсаційні заяви неправильно, і ми так з вами робити не будемо».
  • «Ми хочемо бути готовими не пізніше кінця 2025 року до вступу до ЄС. Але загалом стратегічно ми розуміємо, що наш вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру. Це власне наша стратегічна мета».
  • Від оновленого уряду очікується забезпечення ЗСУ всім необхідним, забезпечити економічну стійкість, макрофінансову стабільність, продовжити розвиток економіки воєнного часу та формувати умови для економічного відновлення і розвитку, продовжити реформи на шляху до ЄС, гуманітарне розмінування, цифровізація тощо.
  • «Дуже важливо, ми про це говорили неодноразово, і продовжуємо цю роботу, на другий Саміт притягнути представників росії, посадити їх за цей стіл, унеможливити маніпуляції, брехню. Оцей широкий дипломатичний стіл, де буде сидіти 100 плюс країн, – а ми хочемо, щоб цих країн було ще більше, щоб це було 150 плюс країн, – продемонструє спроможність росії до мирних перемовин. Або неспроможність».

Північний апеляційний господарський суд Києва підтвердив неможливість повернення «Приватбанку» колишнім власникам. Суд закрив провадження за позовом колишніх акціонерів Приватбанку Ігоря Коломойського та кіпрської компанії Triantal Investments Ltd. До націоналізації Коломойському належало 41,7% акцій банку, а компанії Triantal – 16,6%.

Скандалом дня можна вважати історію з бездіяльністю поліцію по факту побиття колишнього військового у Смілі Черкаської області. Лише після розповсюдження у соцмережах відео з нападам на захисника України двох кримінальних елементів поліція зареєструвала кримінальне провадження та виступила із заявою. Наразі відомо, що розпочато розслідування за фактами хуліганства, вимагання та незаконного поводження зі зброєю. Нападники переховуються.

Ніхто й ніколи не має права принижувати ветеранів. Все, що відбулось, отримає належну і жорстку реакцію правоохоронців. Вже розпочато кримінальне провадження. Всі факти будуть встановлені. Голова Нацполу доповів мені про перші результати та розпочату службову перевірку щодо дій (чи, вірніше, можливої бездіяльності) місцевих поліцейських.

Ігор Клименко

Міністр внутрішніх справ

Надвечір надійшла інформація, що керівника відділу поліції № 2 Черкаського районного управління поліції відсторонено від виконання обов’язків.

Читайте також

Новини дня 9 вересня: одруження в Дії, пожежа біля Чорнобилі, атака дронів

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь