«Лукойл» відновить постачання нафти до Угорщини та Словаччини: названо терміни

Політика, Світ

Російська компанія «Лукойл» має намір у жовтні відновити постачання нафти трубопроводом «Дружба» до Словаччини та Угорщини. До цього угорська компанія MOL заявила про розблокування транспортування сирої нафти через Білорусь та Україну.

Про це пише видання Reuters.

Постачання нафти мають намір відновити наступного місяця, оскільки плани експорту на вересень було складено заздалегідь, а перенаправити обсяги складно, пояснили джерела агентства.

«Можливо, цього місяця вдасться перенаправити невеликий обсяг, але поки що цього не видно», – сказав Reuters один зі співрозмовників.

Влітку транзит російської нафти «Лукойлу» до Угорщини та Словаччини заблокували через санкції України, і це завадило надходженню нафти на нафтопереробні заводи MOL.Напередодні угорська енергетична компанія MOL заявила, що візьме на себе відповідальність за нафту «Лукойлу» на кордоні Білорусі та України, російські постачальники продавали сиру нафту на умовах FIP (вільно у трубопроводі) в угорському місті Фенешлітке.

Одне із джерел повідомило, що MOL візьме на себе всі транспортні та інші витрати від кордону Білорусі та України до своїх НПЗ, хоча раніше за транзит нафти через Україну платила росія.

У вересні постачання російської нафти «Дружбою» заплановані на рівні 510 000 тонн для Словаччини та 360 000 тонн для Угорщини, повідомили джерела. Основними постачальниками сирої нафти до Словаччини та Угорщини вважалися російські «Татнєфть» і «Роснєфть».

Нещодавно угорська енергетична компанія Mol Nyrt. оголосила про укладення угоди, яка забезпечить продовження постачання російської нафти через трубопровід, що проходить територією України.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь