Дебати Трампа і Гарріс: хто переміг і що говорили про Україну

Політика, Світ

У США пройшли дебати кандидатів у президенти Дональда Трампа і Камали Гарріс. Вони давали шанси обом політикам вирватися вперед у цих перегонах. Оскільки напередодні рейтинги обох кандидатів майже зрівнялися і показали напружену боротьбу у семи ключових штатах, які ще вагаються кого обирати до Білого дому.

UA.News вело текстову трансляцію дебатів. Головні тези та оцінки словесного двобою – у матеріалі.

 

Як проходили дебати

Дебати були організовані ABC News у Національному конституційному центрі у Філадельфії. 90-хвилинне протистояння, яке вже назвали «історичним», проходило напружено і показало пріоритети американців щодо ключових політичних питань.
За оцінками оглядачів ABC News, Гарріс прагнула уявити себе представником нового покоління лідерів, які досягли певних результатів, тоді як Трамп намагався зобразити її радикальною демократкою і продовжував критикувати адміністрацію Байдена.Гарріс із самого початку змусила Трампа займати оборонну позицію.

Найбільше кандидати дискутували про економіку, міграцію, аборти та зовнішню політику.

 

КЛЮЧОВІ ПИТАННЯ

Про економіку

Трамп вважає, що стан економіки в США «жахливий».

«У мене чудовий план. Люди зможуть ходити на роботу, заробляти хороші гроші для нашої країни. У неї немає плану, вона просто скопіювала план Байдена», – заявив він та назвав Камалу Гарріс «марксисткою».

Також кандидат від республіканців додав, що збирається «суттєво понизити податки».

«За мого президентства бізнес розгорнувся як ніколи, вони це все скоротили і ціни одразу виросли. Зараз бачимо, як зростають ціни на енергетику, на бензин. Якщо вона переможе, в перший день все ляже», – згодом заявив Трамп.

Гарріс відповіла, що планує будувати «економіку можливостей».

Йдеться про податкові пільги для молодих сімей та допомогу малому бізнесу, який є «основою американської економіки». Трампу Гарріс дорікнула, що він натомість планує «знизити податки для мільярдерів та великих корпорацій».

«Ми зосереджуємо увагу на інвестиціях у технології, що базуються в США, щоб виграти гонку Штучного інтелекту, квантових обчислень, щоб підтримати робочу силу Америки, і американські технології», – заявила Гарріс та додала, що одна з помилок Трампа за часів його президентства – угоди з Китаєм.

Про аборти

Дональд Трамп заявив, що в штаті Вірджинія аборти можна робити на 9-му місяці і «після народження дитини». Також він сказав, що поки що не знає, чи заборонить аборти на федеральному рівні.

Камала Гарріс сказала, що відміна поправки про те, що аборт є конституційним правом привело до страждань жінок (в тому числі згвалтованих підлітків), які вимушені їздити в нерідні штати, залишаючись без підтримки після абортів.

Примітка: йдеться скасування Верховним судом США у червні 2022 року свого ж рішення 1973-го, яким Конституція захищала право на аборт. Тепер, забороняти аборти, чи ні, та за яких умов вирішують в кожному штаті окремо.

 

Про міграцію

Міграція – одна з найактуальніших тем в США. В контексті цієї проблеми Трамп заявив, що світ «на порозі Третьої світової війни». Він також розповідав міські легенди, як мігранти в Спрингфілді їдять собак (журналіст заявив, що розслідування це не підтвердили).

«У Спрингфілді люди, які туди приїжджають, їдять собак, котів, домашніх тварин. Керівництво міста каже, що доказів немає, але ми це з’ясуємо. Якщо вона (Гарріс — ред) стане президенткою, у країни не має жодного шансу, ми станемо Венесуелою», – сказав Трамп.

Він заявив, що мігрантів пускають в країну, щоб вони голосували за демократів.

Також Трамп намагався переконати, що Джо Байден і Камала Гарріс дозволили «терористам приїжджати в країну». «У всьому світі злочинність падає, але не тут, тут — зростає. Мігрантська злочинність відбувається у небачених масштабах», — додав Трамп.

Камала Гарріс доповіла про законопроєкт, який розробив Конгрес США, який «дав би більше ресурсів, щоб переслідувати транснаціональні злочинні організації за торгівлю зброєю, наркотиками та людьми». І нагадала, як Трамп подзвонив деяким людям у Конгресі і сказав: «Вбийте цей законопроєкт».

Гарріс зазначила, що Трамп «закликав до скорочення фінансування федеральних правоохоронних органів»: «45 000 агентів отримали цю заяву в день, після того як він (Трамп — ред) був звинувачений у 34 кримінальних злочинах».

Також Гарріс акцентувала увагу на тому, що як прокурорка боролася з наслідками міграції.

 

Про Україну

Першим почав Трамп: «Я хочу, щоб війна припинилася, хочу врятувати життя. […] Я добре знаю Зеленського, добре знаю путіна — у нас хороші стосунки, мене поважають. Байдена не поважають. Я вирішу це питання (закінчення війни — ред) ще до того, як стану президентом, коли люди за мене проголосують. Я поговорю з одним президентом, з другим — все вирішиться. Ця війна не мала початися. Я бачив путіна — бачив, як шикують солдатів. Я думав, це якесь переговорне питання, але ні. Байден не вміє спілкуватися з путіним. Може початися Третя світова війна, але де наш президент? В наших інтересах, щоб ця війна завершилась», — заявив Трамп, але не відповів прямо на питання, чи хоче він, щоб Україна перемогла.

Гарріс відповіла, що «причина, з якої Дональд Трамп каже, що ця війна закінчиться протягом 24 годин, в тому, що він просто здасться».

«Я зустрічалася з Зеленським за кілька днів до того, як росія вторглася в Україну. Я поділилася з ним даними американської розвідки про те, як він може захистити себе. Через кілька днів я поїхала до країн НАТО — Польщі та Румунії, ми об’єднали 50 країн, щоб підтримати Україну.

Завдяки ППО, боєприпасам, артилерії, «джавелінам», танкам «Абрамс», які ми надали, Україна стоїть як незалежна і вільна країна. Порядок денний путіна стосується не лише України. […] Ми розуміємо важливість НАТО, і того, що зробили, щоб зберегти здатність українців боротися за незалежність. Інакше путін сидів би в Москві і дивився на решту Європи, починаючи з Польщі», — додала Гарріс.

Звертаючись до Трампа Гарріс заявила: «Добре відомо, що Трамп сказав про путіна: він може робити все, що йому заманеться, може зайти в Україну. Добре відомо, що він сказав, коли росія атакувала Україну: це було «блискуче». Добре відомо, що він обмінювався любовними листами з Кім Чен Ином, і точно відомо, що ці диктатори і автократи вболівають за те, щоб ви знову стали президентом.

Тому очевидно, що вони можуть маніпулювати вами за допомогою лестощів і послуг, і саме тому так багато воєначальників, з якими ви працювали, говорили мені, що ви — ганьба. Саме тому нам потрібен президент, який не є послідовно слабким і не помиляється в питаннях нацбезпеки, підтримки і найвищої поваги до наших військових».

«путін сидів би у Москві, не втратив 300 тисяч своїх людей, і був би значно радісніший. У нього є ядерна зброя. Можливо, він нею скористається, можливо ні», — відповів Трамп.

«Альянси, які ми маємо в світі, залежать від нашої здатності піклуватися про друзів, а не віддавати перевагу ворогам. Ви обожнюєте силу замість того, щоб підтримувати демократію. Президент Сполучених Штатів є головнокомандувачем, і американський народ має право покладатися на президента, який розуміє важливість ролі Америки у відповідальності відстоювати принципи, а не продавати їх заради особистих лестощів», — відповіла Гарріс.

 Хто переміг у дебатах

Коментатори та політики, навіть республіканці, дійшли висновку, що Камалі Гарріс вдалося спровокувати Дональда Трампа відхилитися від своєї позиції.

Після дебатів більшість демократичних стратегів та офіційних осіб вітали виступ Гарріс, тоді як республіканці висловили невдоволення загальним тоном питань модераторів і визнали втрачені Трампом можливості для цілеспрямованої атаки, пише видання The New York Times.

«Вона була чудово підготовлена, вона розставляла пастки, а він гнався за кожним кроликом по кожній норі замість того, щоб говорити про речі, про які йому слід говорити. Ось у чому різниця між тим, хто добре підготовлений, і тим, хто не готовий», — сказав колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті, республіканець, який очолював команду Трампа в 2016 році.

«Гарріс неодноразово підштовхувала його до того, щоб уникнути теми або подвоїти свої найнепопулярніші позиції. Вона перевершила всі очікування, розповідаючи свою особисту історію, досить глибоко занурюючись у політику, але також показуючи, що в неї є сили, щоб йти віч-на-віч з ким завгодно», — сказала Кейтлін Легацький, демократичний стратег і колишній радник міністра торгівлі.

Утім, для обох кандидатів найбільш важливою є саме оцінка виборців, які ще не визначилися за кого голосувати. Під час президентських дебатів між віце-президенткою Камалою Гарріс і колишнім президентом Дональдом Трампом, Washington Post в режимі реального часу запитало групу нерішучих виборців з штатів, що вагаються, про їхню реакцію на дебати у вівторок.

Вони вважають, що Гарріс виступила краще, незалежно від того, як вони планують голосувати у листопаді.

Ще один важливий фактор – реакція ринків, які також в режимі реального часу оцінюють шанси кандидатів та їхню вправність у дебатах. Поєдинок завершився тим, що ринки прогнозів дали позитивні результати на користь віце-президента Камали Гарріс, пише Bloomberg.

Ринки подали сильні сигнали про те, що дебати підвищили шанси Гарріс на перемогу. Оглядачі зауважують, що дебати у вівторок почалися з того, що кандидати отримали майже рівні шанси на ринку PredictIt і закінчилася спредом у 7 пунктів у бік Гарріс.

Біткоїн, який був оптимістичний у зв’язку з перемогою Трампа, що допомагає підвищити цифрові активи, впав на 1%. А низка азіатських компаній, які розробляють препарати для лікування безпліддя та абортів, зросли у ході дебатів.

Наголошується, що два кандидати, які зустрілися вперше, сперечалися з широкого кола питань — від абортів до Афганістану — саме в той момент, коли в кількох ключових штатах має розпочатись дострокове голосування.

 Третій раунд дебатів 

Камала Гарріс після перемоги на дебатах з Дональдом Трампом заявила, що хоче ще один раунд у жовтні.  Як повідомляє The Washington Post, рішення про запит на повторні дебати було прийнято до того, як обидва кандидати зустрілися у вівторок.

Раніше кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп закликав провести три раунди дебатів. Але поки неясно чи погодиться Трамп на другий раунд з Гарріс.

Видання The Hill повідомило, що команда Трампа розгляне перспективу третіх дебатів.

«Вона хоче провести ще одні дебати, бо сьогодні її перемогли. Я не знаю, чи будемо ми проводити ще одні», — сказав Трамп у кімнаті для роздумів. «Вона хоче провести другі дебати, тому що сьогодні вона програла, дуже сильно… ми подумаємо про це».

Хоча Трамп публічно зберігав позитивний вигляд, деякі республіканці Палати представників у приватному порядку визнають, що виступ колишнього президента міг би бути кращим, пише The Hill.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

 

 

Залишити відповідь