Скасували мобілізацію для братів та сестер загиблих на фронті

Політика

Про це сказано у розділі законопроєкту №11391 на сайті Верховної Ради.

Закон повертає відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для військовозобов’язаних, чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях під час дії воєнного стану.

До квітня в попередній редакції ст. 23 закону про мобілізацію зазначалося, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях.Проте подальшими змінами до цієї статті слово неповнорідний було вилучене.

На практиці це означало, що якщо жінка має від різних чоловіків двох синів, то вони обидва могли бути мобілізовані. Натомість державою гарантовано, що з двох рідних братів у такій самій ситуації один з них має право на відстрочку.

Родини загиблих, у кого склалася така ситуація, закликали повернути попереднє формулювання ст. 23 у пункті про тих, хто не підлягає мобілізації, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.

Нагадаємо, що в Одеській області розшукали трьох мобілізованих колишніх ув’язнених, які втекли з навчальної військової частини. Їх повернули служити далі.

В Україні в обмін на мобілізацію вже були умовно-достроково звільнені понад 3 тисячі ув’язнених. Ще близько 27 тисяч можуть мати право служити у Збройних сил України (ЗСУ).

Закон дає можливість ув’язненим жінкам долучитися до лав Збройних сил, однак поки що таких випадків не зафіксовано. До того ж попиту в українській армії на мобілізацію жінок наразі немає, повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь