НБУ планує з часом повернути інфляцію на рівні 5%

Політика

Національний банк України (НБУ) ухвалив нові основи грошово-кредитної політики, спрямовані на зниження інфляції до 5% протягом найближчих трьох років.

Цей підхід відрізняється від попереднього режиму інфляційного таргетування, який передбачав повернення інфляції до цілі протягом 9-18 місяців. Наразі НБУ впроваджує більш гнучку стратегію, але повернеться до попередньої політики після стабілізації економіки.

Основні напрямки нової політики включають:

  • Посилення монетарної трансмісії: НБУ планує знижувати економічну невизначеність, підтримувати довіру до гривні та пом’якшувати валютні обмеження. Це дозволить збільшити ефективність облікової ставки як інструмента монетарної політики.
  • Гнучкий обмінний курс: НБУ продовжить підтримувати гнучкий обмінний курс, поки не повернеться до повністю гнучкого режиму.
  • Високі відсоткові ставки за депозитами: Для захисту доходів населення від інфляції та зменшення ризиків на валютному ринку, НБУ підтримуватиме високі ставки за депозитами у гривні, що також сприятиме стабілізації інфляційних очікувань.

Раніше ми писали, що Національний банк України посилив валютні обмеження на розрахунки за кордоном. Це допоможе запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Також нагадаємо, що нещодавно Національний банк України ініціював зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг». Це потрібно для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та відродженню національних традицій.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь