США розробили кроки реформування Радбезу ООН: чи можливе виключення росії

Політика, Світ

Представниця США в Організації Об’єднаних Націй Лінда Томас-Грінфілд оприлюднила пропозиції Вашингтона щодо реформування Ради Безпеки ООН. За її словами, США підтримують проведення інклюзивних реформ у Радбезі, щоб він міг ефективніше реагувати на виклики XXI століття.

Про це пише «Голос Америки».

США пропонують такі кроки:

  1. Створення двох постійних місць без права вето в Раді Безпеки для африканських країн;
  2. Введення нового виборного місця для малих острівних держав, що розвиваються;
  3. Реформування Радбезу разом з іншими країнами та внесення змін до Статуту ООН.

«Ми повинні очолити шлях у багатостороннє майбутнє, яке відповідає цінностям, закріпленим у минулому, але також реаліям сьогодення», – заявила Томас-Грінфілд.

Водночас вона наголосила, що США не планують змінювати кількість країн, що мають право вето в Раді Безпеки. Зараз це право мають США, Велика Британія, Франція, Китай і росія.

Відповідаючи на питання про можливе виключення країн, які порушують принципи Статуту ООН, представниця США зазначила, що існує відповідний механізм, але його реалізація є «дуже складною».

Очікується, що переговори щодо реформування Радбезу можуть розпочатись через кілька тижнів під час Генеральної Асамблеї ООН.

Раніше повідомлялося, що в Україні буде відкрито офіс Всесвітньої продовольчої програми ООН. Відповідне рішення схвалив Кабмін.

Нещодавно заступник генсека ООН Мирослав Єнча заявив, що ескалація війни в Україні є «прямою загрозою регіональній стабільності та міжнародній безпеці» і озвучив «екзистенційну загрозу для народу України».

Удари російських військ по цивільній інфраструктурі України порушують міжнародне гуманітарне право і повинні негайно припинитися, наголошують в ООН.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь