У НАТО наголосили на необхідності підтримки України та одночасному зміцненні обороноспроможності

Політика, Світ

Перемога у сучасній війні залежить не лише від дій на полі бою, а й від стану економіки, тож союзники у НАТО мають підтримувати Україну й одночасно зміцнювати власну систему оборони.

Про це голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив на відкритті у Празі щорічного виїзного засідання вищої військової структури Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Військові керівники НАТО мають два «гераклові» завдання, які потрібно виконувати одночасно: продовжуючи надавати військову допомогу Україні, ми маємо також зміцнити власну систему стримування й оборони. Союзники нарощують свої спроможності, але ця робота далека від завершення. Відповідальність за свободу лежить не лише на плечах людей у формі, а й від спроможностей оборонного виробництва. У той час, як військові перемагають у битвах, саме економіка виграє війни», – сказав Бауер.

За його словами, чисельність сил високої готовності Альянсу становить 500 тисяч, були створені сили реагування НАТО. Водночас посилення системи стримування потребує більшої координації оборонного виробництва.

Адмірал наголосив, що економічна взаємодія є ключовим положенням Вашингтонського договору, підписаного 75 років тому. І хоч нині значна увага приділяється його статті 5 (про колективну оборону), стаття 2 є не менш важливою, оскільки в умовах ліберальної демократії центр сили – у розвинутому ринку.За словами Бауера, необхідно усвідомлювати, що заможність демократичного суспільства ґрунтується на безпеці, яку надає НАТО.

«Ця безпека може легко сприйматися як даність. Але вона – як кисень. Ви не пам’ятаєте про неї доти, доки вона не зникне… Керівники промисловості на території Альянсу… хвилюються про ціну, але не про цінності. Короткострокові бізнес-інтереси завжди переважають довгострокові колективні інтереси. Але одного разу ми можемо прокинутися від звуку падіння тих основ, на яких ґрунтується наш спосіб життя», – заявив голова Військового комітету НАТО.

Він наголосив на необхідності усунути бюрократичні бар’єри у системі оборонного замовлення та посилити взаємодію між урядами країн НАТО та приватним сектором, щоб наростити оборонне виробництво.

Адмірал нагадав, що на країни НАТО припадає 50 відсотків світової економічної спроможності і 50 відсотків світової військової потужності.

«Ми маємо й далі зміцнювати цей сильніший у світі Альянс і водночас зміцнити українську оборону. Ми можемо і повинні досягти цього. Тому що автократичні лідери по усьому світу уважно спостерігають за перебігом війни в Україні і, де це можливо, сіють розбрат, намагаються руйнувати демократії за кордоном, щоб зміцнити автократію вдома. Але немає більш потужної зброї у світі, ніж наша єдність. Разом ми доведемо, що демократія візьме верх над тиранією, що свобода візьме верх над утисками, і світло переможе темряву», – наголосив голова Військового комітету НАТО.

Залишити відповідь