ЗСУ отримали українські гаубиці «Богдана», профінансовані Данією

Політика

Збройні сили отримали 18 українських артилерійських установок «Богдана». Їх виробництво профінансувала Данія.

Про це повідомив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен під час виступу на Ялтинській європейській стратегії (YES) 14 вересня.

Данія стала першою країною ЄС, яка вирішила виділити кошти на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників.

«Це була перша угода, яку ми уклали. У липні ми подали замовлення (українським виробникам) на виробництво 18 артилерійських систем «Богдана», а цими вихідними їх вже передали українським Збройним силам», – сказав Поульсен.

В Україні виробляти зброю набагато дешевше, ніж виготовляти або купувати її на Заході, дешевше підтримувати її боєздатність, зазначив він.З огляду на цей фактор, Данія закликає європейські країни фінансувати виробництво зброї на теренах України.

«Богдана» – українська самохідна артилерійська установка калібром 155 мм. Офіційно ЗСУ прийняли її на озброєння у 2023 році.

Нещодавно у Міністерстві оборони України кодифікували та допустили до постачання до лав ЗСУ безпілотний авіаційний комплекс із назвою «Чорна вдова».

Нагадаємо, що Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони уклала перший контракт на придбання боєприпасів за кошти, зібрані через фандрейзингову платформу United24. У межах угоди передбачене постачання на суму 47 млн грн.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь