Деяких біженців можуть змусити повернути виплати

Політика

Внутрішньопереміщених осіб (ВПО), які отримали виплати попри високі доходи, можуть змусити повернути надану державою допомогу.

Про це розповів в ефірі «Київ24» народний депутат України та заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

«Якщо сукупний дохід в родині буде більше, ніж 9444 гривні, то потрібно встановити, коли в людини з’явився такий дохід, в якому місяці. І саме з цього місяця будуть вираховуватися ці кошти. Якщо справді на одну особу в родині буде більше, ніж ці гроші. Наприклад, якщо з’явилися в червні, то за червень цю допомогу треба буде компенсувати. Тобто повернути в дохід держави», – заявив політик.

Водночас він запевнив, що такі випадки будуть поодинокими та не стосуватимуться більшості українців зі статусом ВПО.

«Це не буде масово. Бо сьогодні соцзахист має таку інформацію – де людина працює. Тим більше у постанові та порядку, який затвердив уряд, там взагалі не сказано, що людина може позбавлятися таких коштів. Тобто це поки що відносна складова. І не треба людей цим насторожувати. Тому що це не буде масово. І я вважаю, що якщо людина отримала ці 2 тисячі, це буде більше спрацьовувати щодо продовження виплат», – додав Цимбалюк.Раніше Міністерство соціальної політики за результатами перевірки внутрішньо переміщених осіб припинило виплати понад 140 тисячам отримувачам допомоги. В основному це ті, хто виїхав за кордон.

Тим часом, Кабмін ухвалив постанову, відповідно до якої пенсіонери-переселенці за кордоном зможуть отримати пенсію шляхом міжнародного переказу через Укрпошту.

Як повідомлялося, другим пріоритетом проєкту Держбюджету-2024 буде соціальна сфера з видатками у 469 млрд грн (на 25 млрд більше, ніж у 2023 році).

Залишити відповідь