ВР до кінця року розгляне закон про кримінальну відповідальність юридичних осіб

Політика

Перший підхід до впровадження закону про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення провалився 15 років тому. Тоді був ухвалений закон про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення, але він так і не набув чинности.  Наразі у парламенті знаходиться інший законопроєкт, який потрібен для приєднання до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом.

Про це розповів Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України та член робочої групи по приєднанню до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом під час конференції «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом».

«Перший в історії України підхід до цієї справи вже був. Але він був неуспішним. Тому ми не пішли по цьому шляху. Ми думали про певний елемент цивільно-правової відповідальності юридичних осіб. З точки зору судової практики було б простіше для нас, щоб юридичні особи, якщо вчинили відповідну діяльність, вони є суб’єктом цивільно-правової відповідальності. Але була інша позиція колег з ОЕСР, оскільки така практика не задовольняє усі вимоги. Тому цивільно-правова відповідальність юридичних осіб за корупційні злочини нам не підходить. Тому у 2023 році ми опинилися знову на початку цього процесу. Ми залишилися між двома аспектами. Або ми запроваджуємо адміністративну відповідальність, або кримінально-правову відповідальність. Наразі у нас діє радянський кодекс адміністратвино-правової відповідальності, де немає окремих суб’єктів юридичних осіб. В парламенті зареєстрований окремий законопроєкт про адміністративні проступки, але це лише законопроєкт. Ми не можемо очікувати нового кодексу, паралельно не приводити наше законодавство до стандартів ОЕСР. Тому у нас залишився один наразі запропонований у законопроєкті №11443  підхід – автономна кримінальна відповідальність юридичних осіб. Але це лише підвид кримінальної відповідальності. У цьому законопроєкті ми не пропонуємо визнати самостійним суб’єктом вчинення криминального правопорушення чи злочину у сфері корупції юридичних осіб окремим суб’єктом кримінальної відповідальності. не пропонуємо визнати засудженою юридичну особу», – повідомив Олександр Банчук.

НАБУ стало одним із головних майданчиків, де обговорювалися законодавчі зміни, необхідні для приєднання до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом.

16 вересня у Києві проходить конференція «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом», яка зібрала наших партнерів у цьому питанні.Виконуючий обов’язки голови робочої групи Організації економічного співробітництва та розвитку Кріс Байсорські повідомив, що Україна два роки тому подала офіційну заявку на приєднання до Конвенції організації. На його думку, при роботі з реалізацією цього плану в Україні було отримано такий досвід, який можна застосовувати у інших країнах.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції Ольга Стефанішина зазначила, що відповідні законопроєкти для приєднання до Конвенції ОЕСР будуть розглянуті до кінця року.

У своєму вітальному слові посол США у нашій країні Бріджит Брінк нагадала, навіщо Україні потрібно побороти корупцію.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь