У Польщі прорвало ще одну дамбу, уряд оголосив надзвичайний стан

Політика, Світ

16 вересня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені у країні. На потреби людей, які постраждали від повені, виділять мільярд злотих з резерву.

Про це пише Polsat News.

“Я скликав цю зустріч для того, щоб якнайшвидше ухвалити розпорядження про введення стану стихійного лиха”, – сказав Туск.

Прем’єр-міністр зазначив, що детальний перелік повітів та гмін, де поширюється цей стан, буде надано у Вроцлаві, де незабаром має розпочатися засідання кризового штабу. Крім того, буде роз’яснено, що тягне за собою надзвичайний стан та його наслідки.

“У нашому розпорядженні в положенні про стан стихійного лиха є такий інструмент, як наказ про евакуацію, але, як я вже згадував вчора, ми будемо (використовувати його. – Ред.) тільки в ситуації, коли життю людей безпосередньо загрожує небезпека”, – сказав Дональд Туск.Згідно з проєктом розпорядження Ради міністрів, у затоплених районах запровадять стан стихійного лиха на термін до 30 днів. При цьому передбачені “лише необхідні” обмеження прав і свобод: серед них – наказ про евакуацію та заборона на перебування в певних місцях.

Міністерка клімату і навколишнього середовища Пауліна Хенніг-Клоська заявила, що введення стану стихійного лиха “допоможе мобілізувати більше коштів і ресурсів для боротьби з наслідками повеней”.

Відзначимо, що у Нижній Сілезії внаслідок прориву дамби між водосховищами Тополя і Козельно довелося оголосити про негайну евакуацію частини міста Пачкув на південному заході країни.

“Я щойно отримав інформацію про негайну евакуацію частини Пачкува. Мер ухвалив таке рішення, тому що, на жаль, прорвало дамбу на водосховищі Тополя”, – сказав староста Ниси Даніель Палімонка.

“Вода йде повним ходом, і все це призводить до того, що ми змушені думати про здоров’я і життя мешканців”, – додав він.

У Польщі вже опублікували фото наслідків руйнувань від повені, яка напередодні серйозно затопила нижньосілезьке місто Льондек-Здруй біля кордону з Чехією.

Через повені у Польщі та Чехії тимчасово скасували низку рейсів. Це стосується і поїздів, які прямують до України.

На польсько-чеському кордоні два пункти пропуску закрили на невизначений час через повінь, що унеможливила їхню роботу.

Нагадаємо, що у Чехії через наслідки екстремальних злив призупинили рух на десятках залізничних ліній по всій території країни.

П’ятеро людей на сході Румунії були знайдені мертвими після того, як через сильні зливи деякі райони виявились підтопленими.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь